Nautiskelijalla Etelä-Rhonen tumma sekoite tarkoittaa käytännössä samaa kuin Châteauneuf-du-Papen (CdP) sallitut lajikkeet. Tummat lajikkeet ovat Grenache (Noir), Cinsault, Syrah, Mourvedre, Piquepoul Noir, Terret Noir, Counoise ja Muscardin; sekä vaaleat lajikkeet Picardan, Vaccarèse, Clairette, Roussanne ja Bourboulenc. Viisi ensimmäistä lajiketta dominoivat ja määräävät viinin laatuominaisuudet. CdP:n rypälesekoite saattaa vaihdella huomattavasti. Viini voi olla myös puhdasta Grenachea.

Midin tumman sekoitteen erotteleminen voi olla hiusten halkomista, mutta laadultaan ongelmallisen Carignanin käyttökielto Paavin Uuden Linnan viineissä ja muissa laadukkaammissa on pääasiallinen laatueron selittäjä, vaikka esimerkiksi Côtes-du-Rhônessa Carignan kuuluu sallittuihin lajikkeisiin, tosin alhaisina pitoisuuksina.

Etelä-Rhonen, ja myös Midin, päälaaturypäle on kuumaan ilmastoon hyvin sopeutuva Grenache, josta valmistetut viinit ovat kohtuutanniinisia, hedelmäisiä ja suhteellisen nopeasti kehittyviä. Muita laatulajikkeita ovat Mourvedre, Cinsault ja Syrah. Modernilla tekniikalla Syrah on laatu erittäin hyvin viihtymään kuumassa ilmastossa Midissä. Rhonen tyylisiä sekoitteita käytetään lisäksi muualla, etenkin Australiassa. Roseiden valmistukseen kuumassa ilmastossa sekoite sopii hyvin pääalueenaan Provence.

Vastakohtana Pohjois-Rhonen tanniinisille ja (suhteellisen) pitkäikäisille Syrah-viineille merkittävästi Grenachen ominaisuuksia saavat Etelä-Rhonen tummasta sekoitteesta valmistetut viinit ovat kohtuullisen ja pehmeän tanniinisia, nuorena juotavia ja hedelmäisiä yleensä parfyymisella ja kukkaisella tyylillä. Marjojen aromit ovat yleensä kypsiä puutarhamarjoja mansikoiden, vadelman ja boysenmarjan vetäminä, mutta myös metsämarjoja löytyy usein. Viinin kehittyessä aromeihin tulee Syrah-viinien tyylisiä mausteita, savua, tupakkaa, sikaria, nahkaa, lihaa ja muita eläimiin yhdistettäviä aromeja. Tuottajat tosin välttävät nykyisin haastavia eläimellisiä piirteitä. Yrtit muuttuvat yleensä kuivatuiksi ja herkästi timjamia muistuttaviksi.

Kun Syrahiin sekoitetaan – nykyisin muodikkaasti – Porvoon (Bordeaux) tummien rypäleiden kanssa on Nautiskelijan rypäleluokitus sillon Australian tumma sekoite. Etelä-Rhonen tumman sekoitteeseen rypäleet ovat merkittävässä laadukkaimmissa rosee-viineissä.

Etelä-Rhonen tumman sekoitteen viiniarvioiden parhaimmisto.
Edeltävän viiden vuoden arvioidut Rhonen tumma sekoitteen viinit.

Viinien laatupotentiaali    KIITETTÄVÄ.

Sivun päivitys 13.6.2016.