Terret-rypäleen kolme variaatiota ovat TERRET BLANC, TERRET GRIS ja TERRET NOIR kauan viljellyn rypäleen värikirjoa kuvaten. Terret on Languedocin vanhimpia lajikkeita. ensimmäinen luotettava maininta siitä on vuodelta 1736 ja verifioimattomasti jo 1600-luvulta. Lajikkeen erittäin todennäköinen kotiseutu on Midin Languedocin Herault-departtementti. Lajike on elinvoimainen ja tuottava myöhään versovana myöhään kypsyvillä rypäleillä, joten kasvukauden pitää olla pitkä tälle kuuman ilmaston lajikkeelle, joka ei ole matkustanut Ranskan ulkopuolelle. Lajikkeen homeherkkyys edellyttää myös kuivaa kasvuympäristöä. Satoisat vaaleat lajikkeet ovat olleet suosittuja volyymiviinien raaka-aineita vermutti-teollisuuden ja tisleteollisuuden tarpeita unohtamatta.

Lajikkeen historiallinen merkitys perustuu rypäleiden voimakkaisiin happoihin, jotka säilyvät myös kuumassa kasvuympäristössä. Terret-lajikkeella on yhteneväisyyttä Piquepoul-lajikkeen kanssa ja se kuuluu köynnösopillisesti (ampelografisesti) Piquepoul-rypäleiden ryhmään. Lajikkeen nykyistä merkitystä ja viinien laatutasoa kuvaa, että viljellyimmän muunnoksen Terret Gris viljelyala oli vuonna 2008 enää 104 hehtaaria, kun se puoli vuosisataa aikaisemmin oli lähes 80-kertainen 8130 hehtaaria. Viljellyin muunnos on nykyisin Terret Blanc, jonka Ranskan viljelyala, keskittyen Herault’n maakuntaan. oli vuonna 2009 1451 hehtaaria. Tumman Terret Noir on nykyisin toiseksi viljellyin ja vuonna 2008 sen viljelyala oli, myös vaatimaton, 189 hehtaaria keskittyen Etelä-Rhoneen ja Provenceen. Lajikeviinit ovat erittäin harvinaisia. Lajike on sekoiterypäle kaikilla värimuunnoksilla.

Terret-lajikkeiden pääominaisuus on kuumassa ilmastossa säilyvät hapot. Aromikkuus ei kuulu viinien tunnuspiirteisiin. Laadullisesti maineikkain on tummakuorinen Terret Noir, jonka maine perustuu sen kuulumiseen maineikkaan Châteauneuf-du-Papen sallittuihin, tosin marginaalisiin, lajikkeisiin. Nautiskelijalla se kuuluu Etelä-Rhonen tummaan sekoitteeseen sekä myös Midin vaaleaan sekoitteeseen. Synonyymejä ovat Bourret, Tarrain ja Tarret ja rypäleen värimuunnos pitää muistaa määritellä.

Viinien laatupotentiaali    TYYDYTTÄVÄ ja tummassa variaatiossa laadukkaimmillaan.

Sivu päivitetty 12.7.2016.