ISSN 1458-8439

Nautiskelijan Juomavisailussa on kerralla kuusi, osittain erittäin vaativaa, kysymystä vastauksineen viineistä ja muista juomista kiinnostuneille tietopainotteisille henkilöille. Yleensä kysymykset ovat avoimia sekä soveltamis- ja päättelykykyä hyödyntäviä eikä yksikohtien muistitiedosta ainakaan haittaa ole. Laatuviinien nauttimista ja arvostamista helpottaa taustatieto. Tietokysymysten avulla Nautiskelija haluaa kannustaa lisätiedon hankintaan sekä syvällisempien lainalaisuuksien sisäistämiseen viinien erittäin monimuotoisessa ja kiehtovassa maailmassa…
Numeroarvosanoista kiinnostuneille yksi oikea vastaus oikeuttaa peruskoulun arvosanalla vitoseen eli hyväksyttyyn suoritukseen tai Nautiskelijan pisteytyksellä 50 pisteen arvosanaan. Kustakin oikeasta vastauksesta saat kymmenen pistettä lisää. 100 pistettä eli kuusi oikein on verrattavissa täydelliseen viiniin. Visailun laatija ei ole teoriansa mukaista täydellistä 100 pisteen viiniä saanut maistaa, tosin muiden täydelliseksi kuvailemia ja ylistämiä viinejä kysymysten laatija on analysoinut… Kiehtovia hetkiä 3000 juomakysymyksen parissa. Nykyisin kysymyksiä julkaistaan kahden-kolmen viikon välein.


1 2 3 4 5  ... 
  • Juomavisa vko 39/ 2022

    12.9.2022

    1. Mikä seuraavista (Alkossa myynnissä olevista) merkeistä ei ole alkoholittomien viinijuomien ryhmässä: Eminazero, Nozeco, Opia vai Pinta?

  • Juomavisa vko 37/ 2022

    29.8.2022

    1. Euroopan kolme suurinta tuottajamaata tuottivat vuonna 2020 reilun puolet (50,8 %) globaalista viinintuotannosta. Kun lisää maita otetaan mukaan, vaikka 10 kappaletta, niin kuinka monta Euroopan maata on mukana silloin globaalilla listalla?

  • Juomavisa vko 35/ 2022

    15.8.2022

    . Vuoden 2022 heinäkuussa Tilastokeskuksen mittaama elintarvikkeiden keskimääräinen nimellinen vuosihinnannousu oli 12 prosenttia, mutta kuinka viinien ja oluiden hinnannousu suhtautuu keskimääräiseen elintarvikkeiden hinnannousuun viisiportaisella asteikolla: reilusti enemmän, enemmän, suunnilleen yhtä paljon, vähemmän vai reilusti vähemmän?

  • Juomavisa vko 33/ 2022

    1.8.2022

    1. Mihin viiniin liittyy historiallisesti merkityksellinen termi fiasco? Historiallisesti tällä oli suuri merkitys viinin visuaalisessa tunnistamisessa.

  • Juomavisa vko 31/ 2022

    18.7.2022

    1. Kuinka monta maata tarvitaan seuraavasta suurusjärjestyksestä olevasta (10 maan) listasta, jotta niiden viinintuotanto (vuonna 2020) vastasi reilua kahta kolmasosaa maailman 26 mrd. litran viinintuotannosta: Italia, Ranska, Espanja, Yhdysvallat, Argentiina, Australia, Etelä-Afrikka, Chile, Saksa ja Kiina?

  • Juomavisa vko 29/ 2022

    4.7.2022

    1. Mikä on Kalifornian San Franciscon (ja myös muun Kalifornian) eliitin suosittu vapaa-ajan ja juhlintapaikka suomalaisittain hulppeina ”kesämökkeineen”? Vihjeenä: muista rannikon lähettyvillä sijaitseva maailmankuulu meren viilentämä ja huippukallis viininalue.

  • Juomavisa vko 25/ 2025

    20.6.2022

    1. Mikä seuraavista lajikkeista ei kuulu joukkoon: Discovery, Ingrid Marie, Pink Lady vai Thomson Seedless?

  • Juomavisa vko 23/ 2022

    6.6.2022

    1. Mikä on alkuperältään kroatialaisen Crjljenak-rypäleen italialainen kirjoitusasu: Primativo, Primitiivo, Primitivo vai Primotivo?

  • Juomavisa vko 21/2022

    23.5.2022

    Englantilaisen kansainvälisen huutokauppatalo Sothebyn alkoholijuomisen myynti oli vuonna 2021 132 milj. Yhdysvaltain dollaria (euroissa kymmenys vähemmän). Mikä oli kyseisenä vuonna huutokauppojen myydyin Burgundin ja Bordeaux'n tuottaja? Vihjeenä: viinien korkea hinta ja siten kova maine edellyttää suhteessa kilpailijoihin pientä tuotantoa eli harvinaisuutta.

  • Juomavisa vko 19/2022

    9.5.2022

    1. Kansainvälinen huutokauppatalo Sothebyn (engl. Sotheby's) viinitoiminto tekee vuosittain yli 100 milj. euron myynnin. Englantilaisperäisten huutokauppatalojen leivän antajia ovat perinteisesti olleet nimekkäät burgunderit ja porvoolaiset. Kumpia Sotheby's myi vuonna 2021 enemmän: Burgundin vai Bordeaux'n viinejä? Nyrkkisääntönä porvoolaisten tuotanto on kolminkertainen burgundereihin verrattuna kun mittarina on määrä.

  • Juomavisa vko 17/2022

    25.4.2022

    1. Kuohuviineissä perinteinen eli samppanjamenetelmä on ylivoimaisesti arvostetuin kuplien ja viinien laadun tuottamismenetelmä. Mutta voiko teoreettisesti vastaavanlaiseen lopputulokseen päästä tankkikäymis- eli charmat-menetelmällä?

  • Juomavisa vko 15/2022

    11.4.2022

    1. Keskimäärin globaali viinintuotanto on (OIV:n mukaan) noin 26 miljardia litraa. Vuonna 2018 se oli poikkeuksellisesti 29,4 miljardia litraa. EU:n osuus tuotannosta on noin 60 prosenttia. Mutta mikä on pelkistetysti Uuden maailman osuus viinintuotannosta, kun Uuteen maailmaan lasketaan eteläisen pallonpuoliskon maat sekä Yhdysvallat?

  • Juomavisa vko 13/2022

    28.3.2022

    1. Mikä on odotusarvoisesti ranskalaisen viinin makeusaste, kun etiketistä löytyy ilmaisu douceur d'automne?

  • Juomavisa vko 11/2022

    14.3.2022

    1. Voiko virallinen laatuviini Sherry tai toiselta nimeltä Jerez DO-alkuperämerkinnällä olla mietoa väkevöimätöntä viiniä?

  • Juomavisa vko 09/2022

    28.2.2022

    1. Kun sinulla on valittavana kaksi viileä viiniä vaikka Ranskan Burgundista samaan 25 euron hintaan samalta vuodelta, mutta toisen etanolipitoisuus 12 % ja toisen 13,5 %. Kuinka tiedät kumpi on valmistettu kypsemmistä eli korkeamman sokeripitoisuuden rypäleistä?

  • Juomavisa vko 07/2022

    14.2.2022

    1. Espanjalaisten rypäleviinitisleylpeys on alkuperämerkitty Brandy de Jerez. Sitä tuotetaan kolmella eri minimikypsytysasteella: pelkkä Solera 6 kuukauden keskimääräisellä minikypsytysvaatimuksella, Solera Reserva yhden (1) vuoden keskimääräisellä kypsytysasteella sekä vanhimpana Solera Gran Reserva. Mutta mikä on Brandy de Jerez Solera Gran Reservan keskimääräinen minimikypsytysaikavaatimus?

  • Juomavisa vko 05/2022

    31.1.2022

    1. Mikä seuraavista AOP-alkuperämerkinnöistä ei kuulu joukkoon; Cote-de-Brouilly, Brouilly, Julienas vai Monthelie?

  • Juomavisa vko 02/2022

    10.1.2022

    1. Mikä seuraavista AOP-alkuperämerkinnöistä ei kuulu joukkoon Chiroubles, Macon, Morgon vai Moulin-a-Vent?

  • Juomavisa vko 52/2021

    27.12.2021

    1. Mikä seuraavista vaaleista lajikkeista ei kuulu Italian viljellyimpien lajikkeiden kirkkaimpaan kärkeen: Chardonnay, Glera, Sauvignon Blanc ja Trebbiano?

  • Juomavisa vko 44/2021

    13.12.2021

    1. Nykyisin Italian viljellyimmät tummat lajikkeet ovat Keski-Italian Sangiovese ja Montepulciano. Mutta mikä kansainvälinen lajike on kolmanneksi viljellyin tumma lajike?

  • Juomavisa vko 42/2021

    29.11.2021

    1. Missä seuraavista viineistä on korkein Cabernet Franc -rypäleen pitoisuus: Beringer Private Reserve Cabernet Sauvignon Napa Valley, Chateau Cheval Blanc Saint-Emilion, Chateau Mouton- Rothschild Pauillac vai Domaine Romanee-Conti Richebourg?

  • Juomavisa vko 39/2021

    8.11.2021

    1. Mihin maineikkaaseen viinialueeseen liittyvät termit ja mitkä ovat kaksi tunnettua kaupunkia, mihin nimet viittaavat: Colli Fiorentini ja Colli Senesi?

  • Juomavisa vko 43/ 2021

    25.10.2021

    1. Kumpi seuraavista lajikkeista on tumma ja kumpi vaalea (dikotomisella asteikolla): Grenache Noir vai Grenache Rouge?1. Kumpi seuraavista lajikkeista on tumma ja kumpi vaalea (dikotomisella asteikolla): Grenache Noir vai Grenache Rouge?

  • Juomavisa vko 41/2021

    11.10.2021

    1. Minkälaisia juomia Alko myy merkeillä: Bella Ella, Bonne Nouvelle, Cognato ja Zera?

  • Juomavisa vko 39/2021

    27.9.2021

    1. Millä viininvalmistuksen perustoimenpiteellä valmistat voimakastanniinista tummista rypäleistä matalatanniinista ja siten väistämättä kevyehköä punaviiniä?

 

© 2002-2022 JWJ-Nautiskelija Oy. Tietosuojaperiaatteet ja toimituspolitiikka. Tietojen kopioiminen ja julkaiseminen on tekijänoikeuslain mukaisella tavalla kielletty. Viinien hintatiedot ovat hankinta- tai arviointihetken hintoja, eikä niitä päivitetä. Katso Nautiskelijan tilaajaperusteisen viinitietosivuston esittely. Nautiskelijan viinitiedon sivusto hyödyntää evästeitä ja sivustoa selaamalla hyväksyt evästeiden käytön.