Jo 17432 viiniarviota.
Viinit aistinvaraisesti ja teoreettisesti
Nautiskelijan viinisivustossa on 17 000 ja tasaisesti vuosittain yli 500 uutta kattavaa aistinvaraista viiniarviota käsittäen valtaosan Alkon vakiovalikoiman pulloviineistä sekä edustavan otoksen tilausvalikoiman sekä erikoiserien ja pienerien viineistä. Viinien haku ja kaikki artikkelit ovat tilaajien hyödynnettävissä. Nautiskelijan tilauksen hinta on 38,00 e/vuosi. Lue lisää...
Nautiskelijan viinitiedon edeltävän vuoden 2021 maistelusato on puolen tuhatta. Katso näiden 500:n viinin olemuksen analyysit. Viimeisimmän neljän viinien arviot ja pisteytys ovat kaikkien luettavissa.
Laatutietoisen viininystävän kannattaa - ainakin yleistiedon - vuoksi tarkistaa arviointivuoden pahnanpohjimmaiset. Kohtuullisen hinnan (vuodesta 2021 lähtien enintään 12 euroa) ja riittävän eli tyydyttävän laadun perusteella suositeltavia perusviinejä löytyy myös. Nautiskelijan viinisivustolla vähintään 80 pistettä tarkoittaa laatuviiniä.
Viimeisen reilun kahden vuoden ajalta Nautiskelijan viinitiedon tietokannasta löytyy lähes 200 kuohuviinien analyysia, joista kannatta erikseen katsoa enintään 25 euron hintaisten sekä yli 25 euron kuohuviinien eli valtaosin samppanjoiden olemuksen. Tilaajat voivat poimia mieltymysten, kuten makeuden ja hapokkuuden tai yleensä vaativuuden tai nautittavan kosiskelevuuden perusteella monen muun kriteerin ja ominaisuuden lisäksi, jos pullon sisällön olemus kiinnostaa, ammattilaisen arvioimana.
Kuluvan vuosituhannen toisen vuosikymmen sääkään ei ole ollut entisen veroisen yhteistyöhalukas laatuviinien valmistajien kanssa, tosin vuosikymmenen loppupuolella luonnon yhteistyöhalukkuus osoitti parantumisen merkkejä, mutta kuivuuden ja vetisyyden ääripäät vastaavasti yleistyivät. Viinit ovatkin kiihtyvästi muuttumassa maataloustuotteista tai luonnontuotteista elintarviketeollisuus lisä- ja apuainevetoiseksi teollisuudeksi.
Suomalaiset ovat jälleen ihastuneet välimakeisiiin puna- ja valkoviineihin pitkän "kuivan" kauden jälkeen. Tilaajat voivat katsoa Nautiskelijan edeltävän kahden vuoden aikana arvioimat välimakeat valkoviinit sekä välimakeat punaviinit.
Nautiskelija on maksullinen tilaajaperusteinen viinijulkaisu, mutta viimeisimmät neljän kuukauden arviot ovat kaikkien luettavissa, jotta Nautiskelijan kuvauksiin, terminologiaan ja luokituksiin pystyy tutustumaan monen muun asian ohella.
Katso lisää Nautiskelijan tilaajaperusteisen viinisivuston sisällöstä... . Nautiskelijan monipuolisesta viiniarvioiden tietokannasta voi vaikka tarkistaa viinillisten lahjojen ja valintojen aistinvaraiset ominaisuudet ja laatutason tavarantoimittajista, Alkosta ja markkinointivetoisuudesta riippumattomasti… Nautiskelija viinitieto on kriittisen ja analyyttisen kuluttajan julkaisu.
Nautiskelijan viinitiedon sivusto hyödyntää evästeitä.
|
Kartusiaanimunkkien pitkä tähtäyksen vaihtosuhde vihreän liköörin kanssa |
saatavuuden ja kuljetusviivästysten vuoksi, Chartreuse – sekä vihreänä versiona ja pehmeämpänä keltaisena sisarruksena – on tullut niukkuushyödykkeeksi sen vuoksi kartusiaanit ovat kieltäytyneet kasvattamasta liköörin tuotantoa kasvanutta kysyntää vastaamaan.
Chartreusea pidettiin pitkään ikääntyneiden ihmisten liköörinä, mutta nykyisin siitä on tullut baarimestarien suosikki räätälöityjen cocktailin sekoittamaisessa vuosituhannen alusta lähtien. Sitä suositaan romanttisen syntytarin – muinaisen ’Pitkän iän elämäneliksiirin’ käsikirjoituksen uskominen munkeille vuonna 1605 – sekä makean kitkerän olemuksen, jossa maistuvat anis, rakuuna ja fenkoli, ansiosta. Kartusiaanimunkkien liiketoimintayksikön Chartreuse Diffusionin mukaan munkeilta kului 150 käsikirjoituksen salaisuuden avaamiseen.
Vuonna 2020 kun pandemia teki monista kuluttajien kotimiksologeja Chartreusen myynti tuplaantui Yhdysvalloissa, muun maailman tapaan, Chartreuse Diffusionin mukaan. Vuonna 2022 liköörin globaali myynti oli 30 miljoonaa dollaria ja myyntimäärä 1,6 miljoonaa pulloa. Se oli korkein myyntimäärä 1800-luvun lopun jälkeen, jolloin Vatikaani näyttävästi muistutti kartusiaaneja, että he ovat munkkeja eivätkä liikemiehiä.
Liköörin suosion kasvu oli suorassa ristiriidassa munkkien vuoden 2019 päätöksen kanssa, että he rajoittavat raaka-aineintensiivisen liköörin tuotantoa, jotta voivat tuotannon ympäristövaikutuksia ja keskittyä päätavoitteeseensa eristäytymiseen ja rukoiluun, kuten he selittävän tammikuussa julkistetussa tiedotteessaan.
Chartreuse-intoilija pelkää, että likööristä tulee uusi bourbon, jossa jälkimarkkinoilla juoman hinta moninkertaistuu alkuperäisestä vähittäismyyntihinnasta. Hänen mielestä kun haluttu tuote on niukkuushyödyke, hinnoittelussa on kyse vain ’tulppaaneista ja bitcoineista’.
Chartreuse Diffusion toimitusjohtaja Emmanuel Delafonin mukaan yhtiö ei suunnittele hinnankorotuksia hyötyäkseen liköörin räjähtäneestä kysynnästä. Toimitusjohtajan mukaan ’kasvu pelkän kasvun takia on meille hölynpölyä’. ‘Munkit ajattelevat erittäin pitkällä tähtäimelle’ saksalaisen elokuvaohjaajan Philip Gröningin mukaan, kun hän joutui odottamaan 16 vuotta munkeilta lupaa kuvata Grande Chartreusen luostarin elämää, ’kun he pohtivat mikä on meille ja koko planeetalle parasta seuraavan tuhannen vuoden aikana’."
|
|
Becky Cooper, toimittaja, nytimes.comin 14.4.2023 artikkelissa "Why Is Chartreuse Hard to Find Right Now? Ask the Monks Who Make It". Nautiskelija on tiivistänyt lainausta artikkelin sanoman pelkistämiseksi. |
Lisää viisauksia >> |
Uusimmat artikkelit:
|
Kaikki suositukset
|
|