Nykyisin historiallisen kuriositeetin Marsalan sallitut paikalliset lajikkeet ovat vaaleista Catarratto, Inzolia, Grillo ja Damaschino sekä tummista Nero d´Avola, Nerello Mascalese ja Perricone alias Pignatello. Nämä muodostavat Nautiskelijalla Marsalasekoitteen. Väkevöity marsala ei ole pitkään aikaan ollut muodissa ja yleensäkin Sisiliassa alettiin vakavammin panostaa laatuun myös miedoissa viineissä vasta 1990-luvulla eli näistä rypäleistä alettiin valmistaa lisääntyvästi mietoja viinejä sisilialaisella alkuperällä muualle pullotettavaksi ja sekoitettavaksi vietävien bulkkiviinien asemesta.

Vaaleista lajikkeista heikkolaatuisin on Damaschino sekä myös Grillo. Viljellyin ja myös suhteellisen arvostettu vaalea lajike on Catarratto Bianco. Damaschino on ollut vähämerkityksellinen. Tummista laadukkain, tanniinisin ja sävykkäin miedoissa viineissä ja kansainvälisten lajikkeiden hyvä yhteistyökumppani on Nero d’Avola. Nerello Mascalase hapokkaampaa ja sävykkäämpää tyyliä.

Nykyviinien tyyliin on kuulunut paikallisten lajikkeiden sekoittaminen voimakkaampien ja aromikkaampien kansainvälisten lajikkeiden kanssa. EU ja viranomaiset tukevat viininviljelyn elinkelpoisuuden säilyttämiseksi myös Sisiliassa myyvempien kansainvälisten lajikkeiden istuttamista. Nautiskelija on käyttää nykyisin Sisilian tummien alkuperäisten sekä kansainvälisten lajikkeiden sekoitteesta nimitystystä Sisilian tumma sekoite. Pelkästään paikallisista lajikkeista valmistetut viinit käyvät vientimarkkinoilla yhä harvinaisemmiksi. Sisilian tummassa sekoitteessa on myös muita perinteisesti saaren itäosassa mietoihin viineihin käytettyjä lajikkeita.

Viinien yhteisinä piirteinä ovat tarvittaessa suurisatoisuus, kuuman ilmaston tuottama reilu etanoli ja pyöreys sekä yleensä maanläheinen maustemaisuus. Viinien hapokkuuden säilyttäminen ilman lisähapotusta on Sisiliassa vähintään haasteellista. Lajikkeet reagoivat yleensä suosiollisesti tammitukseen. Muut paitsi tumma Nero d’Avola ja Nerello Mascalese eivät kestä yleensä pitkää säilytystä ja yleensä lajikkeista valmistetut viinit ovat parhaimmillaan riittävän nuoruuden hedelmäisinä. Sisilian rikkimäisen ja aluskasvimaisen vulkaaninen maaperä huolehtii yleensä viinien ”persoonallisuudesta” ja viinien hapotuksessa vaaditaan ammattitaitoa.

Marsalasekoitteella Nautiskelija tarkoittaa saaren perinteisten vaaleiden lajikkeiden sekoitetta. Kun paikallisten vaaleiden lajikkeiden kanssa sekoitetaan kansainvälisiä lajikkeita, on Nautiskelijan luokitus Sisilian vaalea sekoite. Paikallisista lajikkeista valmistetu punaviinit – myös kansainvälisillä lajikkeilla terästettynä – saavat Sisilian tumman sekoitteen luokituksen.

Sekoite soveltuu marsalasekoite valko- ja väkeviiniin viineihin.

Sekoitteen mietojen ja väkevien viinien laatupotentiaali    HYVÄ

Sivu päivitetty 2.2.2016.