Tumma Nerello Mascalese on sisilialainen lajike, joka on todennäköisimmin peräisin Koillis-Italian Etnan ympäristöstä. Nerello Mascalese on huomattavasti arvostetumpi ja myös reilusti viljellympi kuin mahdollisimman nuorena juotavia viinejä tuottava sekoiterypäle Nerello Cappuccio. Sisilialaisittain poikkeuksellisesti viineistä pitäisi löytyä myös tyylikkyyttä ja hienovaraista sävykkyyttä.

Lajike kypsyy myöhään ja yli kilometrin korkeudella Etnan rinteillä yleensä vasta marraskuussa. Lajike on melko runsassatoinen, tosin köynnösten määrävaihtelu voi olla suuri. Pitkä kasvukasvukausi tuottaa normaalia korkeamman potentiaalisen alkoholipitoisuus. Selvä hapokkuus on viinien tunnuspiirteenä, tosin kohtuullisilla tanniineilla. Sävykästä marjamaista ja maaperävetoista aromikkuutta pitäisi löytyä sisilialaisittain poikkeavasti myös tyylikkäillä piirteillä. Viinit sopivat hyvin myös nuorena juotavaksi mutta sävykkyyden pitäisi hyötyä selvästi säilytyksestä. Selvempää potkua ja reilumpaa hedelmäisyyttä viineihin voidaan hakea Nero d’Avolasta.

Nerello Mascalese mainitaan ensikertaa 1700-luvulla Koillis-Sisilian Etnan ympäristön lajikkeena. Lähellä sijaitsee myös Mascali-niminen kunta. Nerello kantasana on luonnollisesti tumma tai musta. Lajikkeen todennäköisimmät vanhemmat saatiin 2010 selvitettyä. Nerello Mascalesen vanhemmat ovat maineikas italialainen Sangiovese sekä vähemmän tunnettu Calabrian Montanico Bianco. Sisilian Nerello Mascalese tarhoja geneettisesti tutkittaessa on selvinnyt, että tutkista 111 näytteessä viisi oli muita tuntemattomia lajikkeita. Tällainen epävarmuus viinitarhan todellista lajikkeesta ei liene Etelä-Euroopassa poikkeuksellista. Köynnösten suuri geneettinen kertoo puolestaan lopputuotteiden normaalia suuremmasta laatuvaihtelusta.

Italian valtakunnallisen tilaston mukaan vuonna 2000 lajikkeen viljelyala oli 4387 hehtaaria. Sisilian vuoden 2008 tilastoissa paikallinen viljelyala oli kuitenkin jo 3985 hehtaaria. Nerello Mascalese on tuotantoa reilusti lisänneen Etnan Don-alkuperämerkinnän dominoiva lajike, tosin myös muita paikallisia lajikkeita käytetään. Se kuuluu myös monen Don-viinin rypäleisiin. Lajiketta viljellään myös mantereen puolella Calabriassa. Siellä sitä käytetään myös Sisilian tapaan yhdellä Nerello Cappuccion kanssa.

Aikaisemmin Nerello Mascalesea ja Nerello Cappucciota pidettiin Nerellon alalajikkeina. Nykyisin ne ovat varmistuneet eri lajikkeista. Nerello Mascalese on kahdesta laadukkaampi ja arvostetumpi intensiivisempiä viinejä tuottavana. Nerello Mascalesen synonyymejä ovat Mascalese Nera, Mascalisi, Nerello Calabrese, Nerello Carbunaru, Nerello di Mascali, Nerello Nostrale, Nerello Paesano ja Niureddu Mascalese. Pelkän Niureddun samoin kuin pelkän Nerellon kohdalla pitää olla tarkkana kumpaan lajikkeeseen nimellä viitataan.

(Nautiskelijalla) Nerello Mascalese kuuluu sekä Marsalasekoitteeseen että Sisilian tummaan sekoitteeseen. Nerello Mascalese on merkittävässä osassa Sisilian arvostetuimmissa paikallisista lajikkeista valmistetuissa viineissä.

Tietokannasta löytyy muutama lajikeviini.

Viinien laatupotentiaali    ERITTÄIN HYVÄ.

Sivu päivitetty 2.2.2016.