Vaalea Catarratto Bianco tai lyhyemmin Catarratto kuuluu Italian viljellyimpiin lajikkeisiin, tosin sen viljely rajoittuu kuitenkin Sisiliaan keskittyen saaren länsiosaan. Catarratto (huomaa kaksi r-kirjainta.) on ollut marsala-viinien peruslajike ja sisältyy Nautiskelijalla Marsalasekoitteeseen. Marsala-viinien myynnin romahdettua siitä on alettu valmistaa yhä enemmän mietoja viinejä, tai sitten rypäleet on yksinkertaisesti tislattu EU:n tuella ylijäämäviininä. Rypäleiden suosittu käyttökohde on myös rypälemehutiiviste (tukevoittamaan viileämmän ilmaston viinejä). Lajikkeen suosiota selittää kuumassa viihtymisen lisäksi elinvoimaisten köynnösten hyvä terveys. Catarratto kuuluu Nautiskelijalla myös Sisilian vaaleaan sekoitteeseen ja sopii hyvin sekoitteisiin ja viihtyy myös kansainvälisten lajikkeiden kanssa. 1900-lopulla oli yleistä parantaa paikallisia viinejä lisäämällä niihin kansainvälisiä lajikkeita sekä lisäksi tammittaa niitä.

Tammitus tuo lisäarvoa nuorena juotavaan Catarratto-viiniin. Laji on kohtuuhappoinen. Aromaattisilla hiivoilla saadaan hedelmien aromeja ja lisäksi kukkamaisuutta. Maanläheisyyttä pitäisi myös löytyä. Modernilla tekniikalla saadaan aikaiseksi nuoruuden hedelmäisyyttä. Selviä rypäleen ominaisaromeja viineissä ei kannata odottaa. Tyylikkyys ei myöskään ole viinien tunnuspiirre. Viinit on suunniteltu nuorena juotaviksi.

Catarratto Biancon reilusti viljellyin muunnos on Catarratto Bianco Comune. Huomattavasti vähemmän viljelty on selvempää laatupotentiaalia omaava Catarratto Bianco Lucido. Tilastoinnissa italialaiset erottelevat Comunen ja Lucidon. Vuonna 2008 Comunen Sisilian viljelyala oli 38 079 hehtaari ja Lucidon 3543 hehtaaria. Vuodesta 2000 Lucidon viljelyala vähentyi alle puoleen ja Comunen kymmenen prosenttia. Catarratto Bianco on Sisilian viljellyin lajike ja Italian toiseksi viljellyin lajike. Comune on erittäin todennäköisesti Lucidon variaatio. Catarratto Biancon vanhempi-lapsi-suhde toisen Italian vanhan lajikkeen Garganegan kanssa.

Catarratto Bianco on käytännössä volyymiviinien lajike, tosin se on sallittu myös monissa Sisilian virallisissa laatuviineissä. Suhteellisen neutraaleja viinejä tuottava lajike hyötyy sekoittamisesta muiden lajikkeiden kanssa. Catarratto Biancon synonyymejä ovat Catarratteddu, Catarratto Bertolaro, Catarratto Bianco Lucido Serrato, Catarratto Corteddaro, Catarratto Latina ja Catarrattu Lu Nostrum. Catarratton perusmuunnokset ovat Catarratto Bianco Comune sekä vähän viljely ja paremman laatupotentiaalin omaava Catarratto Bianco Lucido. Lajikeviinit ovat suhteellisen harvinaisia. Catarrattolla riittää edullisia kilpailijoita muista perinteisistä marsala-rypäleistä.

Tietokannasta löytyy muutama lajikeviini ja
muuten Catarratto löytyy Sisilian vaalean sekoitteen alta.

Viinien laatupotentiaali    HYVÄ

Sivu päivitetty 22.8.2018.