Vaalea Damaschino on vanha todennäköisesti Keskiajalla tunnettu lajike. Lajike on todennäköisesti peräisin Välimeren ympäristöstä. Sisiliasta lajikkeesta on ensimmäinen maininta 188-luvun puolivälistä. Damaskoksen kaupungin kanssa lajikkeelle ei ole muuta tekemistä kuin samankaltainen nimi. Vanhana lajikkeena Damaschino on eri nimillä suhteellisen levinnyt Välimeren ympäristössä sekä Portugalissa. Rypäleet ovat homeherkkiä mikä tekee rypäleestä kaupallisesti haastavan eikä neutraali rypäle tuota nykymaailmaan edellyttämiä viinejä. Rypäle tulee kaiken todennäköisyyden mukaan jäämään vähitellen rypäleiden historialliseksi alaviitteeksi. Damaschino on Marsalasekoitteen lajike.

Satoisa köynnös silmikoi lajikkeiden keskivaiheilla ja rypäleet myös kypsyvät keskivaiheilla. Suhteellisen isot tertut muodostuvat ohutkuorisista isoista rypäleistä. Köynnös soveltuu hyvin niukkaravinteiseen maaperää ja kestää hyvin kuivuutta. Homeherkkyys on kuitenkin ongelma. Lajike on siis hyvä kuuman ja kuivan Välimeren ympäristön työjuhta. Lajike on sekoiterypäle. Lajikkeen suuri on avu on rypäleiden soveltuminen syötäviksi.

Italiassa lajikkeen viljelyala oli vuoden 2000 laskennan mukaan 384 hehtaaria ja vuoden 2008 Sisilian paikallisen laskennan mukaan 444 hehtaaria. Espanjan Valenciassa rypäle tunnetaan nimellä Planta Fina tai Planta Fina de Pedralba. Omenamaiset aromit ovat viinien tunnuspiirteenä Valenciassa. Vuonna 2010 lajikkeen viljelyala Espanjassa oli 227 hehtaaria. Portugalissa lajikkeen viljelyala nimellä Alicante Branco oli vuonna 2010 huomattavasti korkeampi 1167 hehtaaria. Lajiketta viljellään myös Madeiralla mietoihin viineihin. Algeriassa lajike esiintyy Farana tai Farannah-nimellä. Tunisiassa lajike on Beldi-nimellä maan laajimmalle levinneitä rypäleitä, tosin myös syötäväksi viljeltynä. Ranskassa lajike on sallittu nimellä Mayorquin Provencen Bellet-viineissä, tosin yhden (1) hehtaarin viljelyalalla siitä ei jää edes maisteluannoksia. Välimeren ympäristöä pidemmällä lajikkeella ei ole ollut edellytyksiä matkustaa ja Välimerella sitä viljellään perinteen velvoittamana.

Sisilian Damaschinon synonyymit ovat Alicante Branco, Beldi, Damaschena, Farana ,Faranah, Farranah, Mayorquin, Planta Fina, Planta Fina de Pedralba ja Planta Pedralba.

Viinien laatupotentiaali    TYYDYTTÄVÄ.

Sivu tehty 2.2.2016.