Vaalea sisilialaiselta nimeltään INZOLIA, tai toscanalaiselta nimeltään ANSONICA, on vanha jo 1500-luvulla viljelty lajike. Sisiliassa Inzolia oli väkevöidyn marsalan raaka-ainetta. Se kuuluu (Nautiskelijalla) Marsalasekoitteeseen. Rypäleen viljely on reilusti vähentynyt. Kulta-aikaansa edullisia viinejä tuottava rypäle eli väkevöityjen viinien ja Sisilian tapauksessa Marsala-viinien kulta-aikoina. Rypälettä käytetäänkin nykyisin mietojen edullisen hinnan avulla myytäviin viineihin, yleensä terästettynä kansainvälisillä tai ainakin laadukkaammilla lajikkeilla. Muihin marsalarypäleisiin verrattuna Inzolian merkitys on kuitenkin suhteellisen vähäinen.

Inzolian viljely keskittyy Sisiliaan ja siellä perinteiselle marsalaviinien tuotantoalueelle saaren länsiosassa. Toscanassa lajike on ollut tunnettu 1500-luvulta lähtien. Rypäleen viljely keskittyy Toscanan rannikkoseudulle. Pientä rypäleen viljelyä Sardiniassa ja Laziossa. Lajike on peräisin Sisiliasta, jossa sen sukulaisia Grillo, Frappato sekä Nerello Mascalese. Inzolian Italian viljelyala oli vuonna 2000 9500 hehtaaria. Sisilian vuoden 2008 7795 hehtaaria.

Parhaimmillaan viineissä on kukkamainen aromikkuus, ja kuuman Sisilian mittapuilla, riittävä hapokkuus. Tavara ei ole viinien perusominaisuus. Pienoisella säilytyksellä viineihin pitäisi tulla pähkinäistä pyöreyttä sekä rustiikkia maanläheisyyttä vulkaanisuuden avittamana. Köynnös tuottaa isoja rypäleitä. Tammitus tuo viineihin lisäarvoa. Kuumassa Italiassa rypäleen suosiota on avittanut hyvä kuivuuden kestävyys. Inzolia on lähinnä sekoiterypäle.

Köynnös kukkii aikaisin ja rypäleet kypsyvät myös aikaisin. Rypäleet ovat matalahappoisia ja ne pitää kerätä aikaisin riittävän hapokkuuden säilyttämiseksi. Suhteellisen neutraaleja kuvataan pähkinämäisiksi, mikä marsaloissa oli eduksi. Inzolia sisältyy Nautiskelijalla Sisilian vaaleaan sekoitteeseen sekä tarvittaessa Ansonicana Keski-Italian vaaleaan sekoitteeseen.

Sisiliassa Inzolian synonyymejä ovat Insolia tai tarkemmin Insolia di Palermo, Insora, Zolia Bianca sekä 'Nzolia ja Toscanassa Ansonican synonyymejä ovat Anzonica, Ansolica ja Ansora.

Nautiskelijan tietokannasta löytyy muutama lajikeviinin arvio.

Lajikeviinin laatupotentiaali    TYYDYTTÄVÄ.

Sivu päivitetty 7.9.2018.