Toscana on kasvuympäristöltään Italian laadukkaimpia ja antaa laatuviineihin Bordeaux’n tyylisesti selvät ja arvostetut ominaispiirteensä vaikka lajikkeita vaihdetaan perinteisistä kansainvälisiin. Toscanan oma, ja toinen Italian huippulahjoista viinimaailmalle (Piemonten Nebbiolon ohella), on Sangiovese. Nautiskelijan supertoscanasekoite edellyttää AINA Sangiovesen sisältymistä sekoitteeseen. Kansainvälisesti käytetty nimitys tuli 1970-luvulla kun rapistumaan päässeiden viinien laatua alettiin elvyttää etenkin lisäämällä niihin Cabernet Sauvignonia sekä vähittelen muita kansainvälisiä lajikkeita. (Cabernet Franc oli jo vakiintunut lajike Italian pohjoisemmissa osissa.)

Mikäli lajikkeet ovat perinteiset Sangiovese-vetoiset ilman kansainvälisiä lajikkeita, on viinien lajikenimityksenä Toscanan tumma sekoite. Puhtaat lajikeviinit nimetään lajikkeiden perusteella ja esimerkiksi Syrahin ja Cabernet Sauvignonin sekoite alueelta saa tässä tapauksessa lajikenimekseen Australian tumma sekoite, koska sekoitteen nostivat maailmanmaineeseen, tai bisnestermeillä tuotteistivat, australialaiset. Pelkästään Bordeaux’n lajikkeista valmistetun Toscanan punaviinit luokitellaan puolestaan Porvoon tummaksi sekoitteeksi. Tanniineja ja happoja riittää viineissä.

Tammitus kuuluu ehdottomasti huippupunaviineihin ja Toscanan tapauksessa ne ovat savu-, hiili- ja/tai grafiittilinjalla ja etenkin nuorena kosiskelevaksi suunnitelluissa viineissä toffeelinjalla. Grafiitti on (Nautiskelijalla) näistä positiivisin ilmaus. Hedelmän aromit ovat yleensä tumman kirsikan vetämiä puutarhamarjoja. Lisäksi löytyy yleensä luumuisia sekahedelmiä, pippurista ja muskottista mausteisuutta sekä kukanvarsia, jotka yleensä ovat Sangiovese-viinien tunnusaromeja. Vaikeasti kuvattavaa Toscanan maaperä pitäisi olla selvästi löydettävissä.

Nautiskelijalla rypäleen/sekoitteen luokitteleminen täydelliseksi edellyttää huippupitkää säilytyspotentiaalia lisäarvoa tuottavilla pullokypsytyksen aromeilla. Sangiovese-viinien romahtamisriski kasvaa huomattavasti kymmentä ikävuotta lähestyttäessä, mikä ei täysin puolusta täydellisen laatuarvosanan antamista. Laatupotentiaaliksi tulee kiitettävä. Viiden vuoden varastoviinin kriteerit täyttyvät alueen laadukkaimmissa viineissä helposti. Sangiovese-viinien laatupotentiaalia ei ole pystytty saavuttamaan Toscanan, eikä ainakaan Italian ulkopuolella.

Nautiskelijan arvioimia sekoiteviinejä. Artikkelin loppu