Australiassa on perinteisesti haettu viineihin sävykkyyttä sekoittamalla hyvinkin erilaisista rypäleistä valmistettuja viinejä, etenkin sisämaan kuumilla keinokastelualueilla. Australian tummalla sekoitteella Nautiskelija tarkoittaa, että sekoitteessa Syrah (tai australialaisittain Shiraz) on yhdistetty eurooppalaisittain poikkeuksellisella tavalla eli lähinnä Porvoon tummaan sekoitteeseen, ja siinä etenkin Cabernet Sauvignoniin ja/tai Merlot-lajikkeeseen sekä mahdollisesti Cabernet Franciin ja myös Malbeciin. Petit Verdot-lajikkeen käyttö on lisääntynyt kolmannella vuosituhannella lajikkeen muodikkuuden lisääntyessä. Nimitys edellyttää aina Syrahin käyttöä ja sen eurooppalaisittain vakiintumatonta sekoittamista muihin lajikkeisiin. Chilen ja Argentiinan sekä Etelä-Afrikan tuottajat ovat lisääntyvästi alkaneet soveltaa aussioppeja rypäleiden sekoittamisessa.

Sekoite ei ole ollut tuntematon Ranskassakaan, sillä historiallisesti Bordeaux'n viineihin haettiin vielä 1800-luvulla potkua hermitagesoimalla eli lisäämällä siihen tuhtia Rhonen Syrah-viiniä. Eikä Syrah lajikkeenakaan ollut muinaisessa Bordeaux’ssa tuntematon. Vielä Toisen maailmansodan jälkeen myös burgundereihin käytiin monesti hankkimassa potkua myös Rhonen Syrahista ja muista Rhonen viineistä ennen kuin AC-säädösten tulkintaa tiukennettiin niin, että viinin on tultava ilmoitetulta alueelta eikä ainakaan Burgundin ulkopuolelta.

Aromeissa on satojen määrästä riippuen joko erittäin kypsiä puutarhamarjoja, tai sitten halvoissa viineissä monesti metsämarjojen tyylistä kirpeyttä sekä selviä katkeroainemaisia tanniineja. Tammi tuo suklaata, kaakaota, pippureita ja savua. Australian viinien maaperää on pääosin rautamaista hiekkamaisuutta tai soramaisuutta rannikon laadukkaimmilla alueilla selvemmän mineraalisena.. Etenkin Cabernet Sauvignon korostaa monesti yrttimäisiä piirteitä. Etanolista ja kypsää pyöreyttä riittää yleensä hyvin. Sekoitteen viinit säilyvät, mutta eivät kuitenkaan oletusarvoisesti Shirazin tyyliin. Yleensä aussiviinien (voimakkaasta) hapottamisesta pidetään hyvää huolta. Reiluilla hapoilla saadaan kätkettyä ylikypsiä ja rusinamaisia piirteitä.

Australiassa Cabernet Sauvignon ja Syrah saavat yllättävän samankaltaisia ominaisuuksia. Tosin Australian huippuviinit on (valtaosin) nykyisin tehty Syrahista, tai paikallisesti Shirazista. Cabernet Sauvignon on kuumassa Australiassa osoittautunut yllättävänkin haastavaksi viljellä, etenkin laatuvetoisessa tuotannossa. Sekoite vakiintui Australiassa 1970-luvun lopulla ja 1980-luvulla, kun muoti siirtyi Cabernet Sauvignon viineihin, mutta aussit olivat panostaneet tarhoilla Syrahiin. Sekoitteen avulla aussit pystyivät vastaamaan muodikkaiden CS-viinien kysyntään ja kaiken lisäksi kilpailukykyiseen hintaan, koska ylituotannon vaivaamat Syrah-viinit olivat CS-viinejä edullisempia. Sekoitteen viinejä eikä myydä aussien mittapuulla huippuhinnoilla.

Nautiskelijan viiniarvioiden tietokannassa Australian tumma sekoite oli rypäleluokituksena lähes 300 viinillä, joka kaikista arvioista muodostaa 2,1 prosenttia.

Nautiskelijan arvioimat Australian tumman sekoitteen laadukkaimmat viinit sekä
heikoimmat viinit

Sekoiteviinien laatupotentiaali    ERITTÄIN HYVÄ.

Sivu päivitetty 12.7.2016.