Vaalea Savagnin yhdistetään Ranskan Juraan ja sen ympäristöön. Savagnin on yleisnimi kuitenkin saman geeniperimän rypäleille Savagnin Blanc, Savagnin Rose sekä Gewürztraminer. Viljellyin ja kuuluisin näistä on Gewurztraminer. Pinkin kuorinen ja syvän värisiä aromikkaita viinejä tuottava Gewurztraminer on kuitenkin Savagnin Rosen muunnos. Yleisnimi näille kolmelle erittäin vanhalle saman geeniperimän rypäleelle on siis Savagnin ja myös Traminer. Kyseessä viileän/lämpimän ilmaston lajike, jolla on kolme eri muunnosta. Vanhalla lajikkeella on laaja synonyymikirjo eivätkä eri maiden synonyymit ja nimet ole aina johdonmukaisia, vaan ikävän monesti harhaanjohtavia. Savagnin Blanc, Savagnin Rose sekä Gewürztraminer EIVÄT ole eri lajikkeita, vaan saman Savagninin eri muunnoksia.

Savagnin on erittäin vanha lajike. Sen kotiseutu on Ranskan ja Saksan välisellä rajaseudulla. Savagnin on luontaisen risteytymän tulos mutta sen vanhemmista ei ole varmuutta. Savagninilla on kuitenkin kuuluisan Pinot-rypäleen kanssa vanhempi-lapsi-suhde. Maineikkaimpia Savagninin jälkeläisiä tuntemattomien vanhempien kanssa ovat Sauvignon Blanc ja Chenin Blanc sekä myös tumma Trousseau. Pyreneiden ympäristössä Savagnin on todennäköisesti Petit Mansengin toinen vanhempi ja Gross Mansengin isovanhempi. Savagnin ja Österreichisch Weiss yhdistyivät Silvaneriksi. Savagnin on myös Grüner Veltlinerin toinen vanhempi väistyneen St-Georgener-lajikkeen kanssa. Portugalin Verdelhon kanssa on myös yllättäen vanhempi-lapsi-suhde. Savagninilla on myös reilusti muita nykyisin viljelyssä olevia jälkeläisiä.

Traminer-nimen perusteella vuosisatoja on kiertänyt tarina rypäleen olevan peräisin Etelä-Tirolista tai italialaisittain Trentino-Alto Adigesta paikkakunnalta nimeltä Tramin/Termeno. Legendan lähteenä on mainittu Hieronymos Bockin kirjoitus vuodelta 1539. Traminer saapui Etelä-Tiroliin kaiken todennäköisyyden perusteella vasta 1800-luvulla.

Savagnin-rypäleen muunnokset ovat tarinankertojien paratiisi ja tarinoista rypäleestä riittää eri nimillä antiikin Roomasta alkaen eri syntypaikkakunnilla.

Savagnin-rypäleitä on kolme kappaletta: Savagnin Blanc, Savagnin Rose ja viljellyimpänä ja kuuluisimpana Gewürztraminer. Lisää lajikeviinien ominaisuuksia kunkin lajikkeen kohdalla. Arkikielellä näiden saman geeniperimän omaavien rypälelajikkeen yleisnimi voisi olla Gewürztraminer tai tuttavallisemmin Gewurz. Savagnin muunnokset tuottavat kuitenkin haastavia ja ihmisten mielipiteistä karsinoivia viinejä. Kolmannella vuosituhannella Gewürzista on kehittyvän lisäainevetoisen ja manipulatiivisen viininvalmistuksen arkkityyppi.

Linkit Nautiskelijan arvioimiin Savagnin-viineihin löytyvät Savagnin Blancin sekä Gewurztraminerin kohdalta.

Viinien laatupotentiaali    ERITTÄIN HYVÄ.


Sivu tehty 7.9.2018.