Silvanerin, tai saksalaisittain kirjoitetuna Sylvanerin, kotina pidetään Tonavan rantoja nykyisessä Itävallassa tai sen läheisyydessä. Silvaner on kuitenkin lähinnä Saksan sekä Ranskan Alsacen rypäle. Se tunnetaan laajemmin myös Tsekissä, Slovakiassa ja Unkarissa. Sveitsissä lajiketta arvostetaan Chasselas’n ohella. Uuteen Maailman ja yleensä muualle lajike on matkustanut korkeintaan tutustumismielessä. Luontaisesti se on hapokas ei tosin Rieslingin veroisesti. Kulta-aikaansa lajike vietti Saksassa 1900-luvun alkupuoliskolla viljellyimpänä rypäleenä.

Lajike on satoisa ja sopii hyvin sekoitteesiin. Taudinkestävyys on riittävän hyvä. Laatupainotteiset lajikeviinit vaativat yleensä selvää älyllistä otetta. Viinien ominaisuuksia kuvannee onnistuneesti Silvaner-sanan kantasana latinan metsää tarkoittava silva. Lajikkeen täydellinen nimi on Grüner Silvaner, jossa vihreä (grün) tarkoittanee happoja ja myös saksalaisen mittapuun mukaan vain kohtuullista rypäleen kypsyyttä eli sokeripitoisuutta. Suuntuntuma jää parhaimmillaan keskitäyteläiseksi. Viinit ovat yleensä parhaimmillaan suhteellisen nuorina eivätkä kehitä yleensä säilytyksellä lisäarvoa.

Tyylikkyyden ja hedelmäisyyden niukkuus aiheuttaa viinien laadulle ongelmia. Yleensä Silvaner-viinit on tunnistettavissa puhtaan maakellarin ja humusmaisista maaperän aromeista. Maanläheisyyden ja mausteiden lisäksi aromeissa on yleensä omenaa, yrttimäisyyttä ja kukkia sekä ikääntyessä helposti juuresmaisia piirteitä. Alsacen sekoitteessa on pääsääntöisesti Silvaneria ja saman tyylistä Pinot Blancia ja sekoitteen jaloilla ja aromikkaammilla parannelajikkeilla haetaan hedelmän aromeja sekä tyylikkyyttä ja pyöreyttä.

Württembergissa on kuriositeetti lajikkeen tumma alalajike Blauer Silvaner.

Nautiskelijan arvioimat lajikeviinit.

Laatupotentiaali hyvä. Viinit myydään yleensä kohtuullisen hinnan perusteella. Sopii hyvin sekoitteiden edulliseksi perusviiniksi. Suosio laskussa.

Synonyymejä Silvaner, Sylvaner, Grüner Silvaner, Österreicher, Franken, Franken Riesling, Grünfränkisch, Scharvaner; Sivain Vert, Gentil Vert, Picardon Blanc, Clozier; Johannisberger, Rhin, Gros Rhin (Sveitsi); Silvania, Silvaner Bianco (Italia); Silvanai Zeleny, Zöldsilvani, Cynifal, Zeleny, Moravka, Silvanske (itäinen Keski-Eurooppa). Artikkelin loppu