Vaalea SAVAGNIN BLANC Savagnin-rypäleiden vanha erittäin vanha lajike. TRAMINER-nimellä siitä on Saksassa kirjallinen maininta vuodelta 1483. Ennen Savagnin Blanc -nimen yleistymistä rypäleellä on ollut laaja synonyymikirjo, jotka ovat kuitenkin ristiriitaisesti tarkoittaneet myös muista lajikkeita. Traminer-rypäleen alkuperä ei ole Etelä-Tirolin paikkakunnalta nimeltä Tramin tai Termeno. Trentino-Alto Adigeen rypäle saapui vasta 1800-luvulla. Siellä Traminer-viinejä tuotettiin useista eri lajikkeista, todennäköisesti saksalaisen Traminer-rypäleen laatuimagoa tavoitellen. Nykyisin Etelä-Tirolin rypäleen nimi Gewurztraminer eli Traminer Aromatico..

Vaalea Savagnin Blanc yhdistetään Ranskan Juran ja etenkin sen Vin Jaune -viineihin, joista maineikkain on Chateau-Chalonin AC-viini. Savagninin kirjallisuusmainintaa puolustaa tämä ”Keltainen Viini”, joka on amontillado-sherryn tyylistä hiivaketon (flor) alla vähintään kuusi vuotta tynnyreissä kypsytettyä, väkevöimätöntä valkoviiniä. Alueella yleistyvät myyvemmät perinteisemmän tyylin kuivat Savagnin-viinit. Viini jatkaa kehittymistään myös pullossa. Viinien aromit Gewurz-viineihin verrattuna ovat maustemaiset ja savumaisemmat maanläheisinä. Savagnin Blanc -köynnökset silmikoivat suhteellisen aikaisin ja pienten terttujen pienet rypäleet kypsyvät myös aikaisin rypäleet ovat sienitaudeille vastuskykyisiä. Gewürzin tapaan rypäleet saavuttavat korkean sokeripitoisuuden. Viineissä on gewurzien tapaista maanläheisyyttä ja kukkamaista yrttimäisyyttä hapokkaampana ja kirpeämmän hedelmäisillä piirteillä. Rypäle sopii hyvin sekoitteisiin katkeroainemaisen yrttimäisyyden avittamana.

Ranskan vuoden 2009 Savagnin Blancin alias Traminerin viljelyala 481 hehtaaria keskittyen Juraan Sveitsin rajan läheisyyteen. Itävallan Traminer-nimisen lajikkeen vastaava viljelyala oli 321 hehtaaria, mutta nimen takana ovat yleensä Savagnin Rose alias Roter Traminer sekä Gewurztraminer. Slovenia Traminerin alias Traminecin rypäleala oli 215 ha. Siellä Traminer on Gewurztramineria selvästi suositumpia. Bulgarian Traminerin viljelyala oli 1072 hehtaaria, mutta luku sisältää myös Gewürztraminerin. Australian Savagnin Blanc -viljelmät ovat sattuman tuotosta, koska tarhoille luultiin istutetun alun perin Albariño-lajiketta. Vuodesta 2009 tuottajien on pitänyt sitten valita Savagnin Blancin ja Gewurztraminerin välillä tai uudelleen istuttaa tarhat verifioidulla Albariño-lajikkeella.

Savagninin muunnoksen Savagnin Blancin alias Traminerin synonyymejä ovat Brynšt, Edler Weiss, Weissedler, Formentin, Fromenteau, Fourmenteau, Fourmentans, Fränkisch, Frennschen, Weiss Frennschen, Gentil Blanc, Heida, Malvoisie, Nature, Naturel, Païen, Prync, Sauvagnin, Savagnin Jaune, Savagnin Vert, Tramin Bily, Traminec ja Weisser Traminer. Monissa maissa Savagnin Blanc ja Gewurztraminer sekaantuvat.

Viinien laatupotentiaali    ERITTÄIN HYVÄ.


Nautiskelijan arvioimat Savagnin Blanc –viinit (yleisnimellä Savagnin).

Sivu päivetty 7.9.2018.