Tumma Malvasia Preta on pohjoisen Portugalin rypäle. Harvinainen rypäle ei ole koska sen Portugalin viljelyala vuonna 2000 oli 1144 hehtaaria. Rypäleen viljely keskittyy Douron alueelle. Siitä valmistetaan sekä väkevöityjä että mietoja viinejä. Eteläisin rypäleen viljelyalue on Beiras. Preta tarkoittaa paikallisella kielellä mustaa. Malvasia Preta on luontainen risteytymä Iberian niemimaan hedelmällisen Cayetana Blancan sekä paikallisen tumman Alfrocheiron välillä.

Malvasia Pretan yhteys muihin Malvasia-ryhmän lajikkeisiin ei ole itsestäänselvyys. Tertut ovat keskikokoisia pienillä rypäleillä. Rypäleet kypsyvät suhteellisen myöhään, mutta hiivasienten kestävyydessä on ongelmia. Suosiota kuitenkin avittaa köynnösten suhteellisen korkea satoisuus. Viinien aromeja kuvataan vadelmamaisen puutarhamarjamaisiksi sekä arvokkimaisen kukkamaisiksi. Happoja ja katkeroaineita sekä pyöreyttä riittää tuottamaan pullosäilytyksellä viiniin lisäarvoa.

Malvasia Pretan synonyymejä ovat Moreto, Mureto ja Pinheira Roxa. Nautiskelijalla rypäle kuuluu sekä Portviinisekoitteeseen että Portugalin tummaan sekoitteeseen. Moreto do Alentejo ja Moreto do Dão ovat kuitenkin eri lajikkeita kuin Malvasia Preta samankaltaisesta synonyymistä huolimatta.

Viinien laatupotentiaali     HYVÄ .


Sivu tehty 22.8.2018.