Malvasia on historiallisesti arvostettu nimi sekä vaaleille, pinkeille että tummille lajikkeilla. Yhdistävä tekijä on rypäleen Malvasia nimi, jonka kantasana katsotaan olevan Keskiajalta peräisin ole Monemvasian satamasta tuotu viini, jonka päälajikkeena sanottiin olleen puolestaan nykyiseltä nimeltään Monemvassia-lajike. Monemvasian viinistä tuli Keskiajalla arvostettu viini venetsialaisten kauppiaiden toimesta. Kreikkalaisella Monemvassia-lajikkeelle eikä muillakaan tunnetuilla kreikkalaisilla lajikkeilla ei ole sukulaisuutta nykyisten Malvasia lajikkeiden kanssa.

Malvasiasta muodostui Välimeren ympäristössä arvostettu valkoviinejä tuottava lajikkeiden kirjo, jonka aikaisemmin oletettiin olevan yksi tai korkeintaan muutama lajike ennen kuin nykytekniikalla on todennettu 18 eri Malvasia-alkuista lajiketta, jotka sitten on pitänyt tarkemmin nimetä lajikkeiden erottelemiseksi.

Malvasia-lajikkeet ovat Välimeren ympäristössä olleet arvostettuja lajikkeita, joista on pysty tuottamaan normaalia laadukkaampia valkoviinejä. Ne ovat tuottaneet hapokkaita ja raikkaita viinejä myös kuumassa ilmastossa normaalia korkeammalla alkoholipitoisuudella ja hienovaraisemmalla maanläheisellä aromikkuudella. Ne ovat soveltuneet hyvin myös makeiden ja väkevöityjen viinien tuotantoon. Nykytekniikalla Malvasioille löytyy aromaattisempia tavaraa korostavia kilpailijoita.

Yleensä Malvasia-viinit ovat melko hapokkoita, mikä on ollut kuumassa ilmastossa tärkeää . Lajikkeet ovat suhteellisen satoisia ja ovat sopeutuneett kuivaan ilmastoon ja viihtyvät parhaiten niukkaravinteisilla rinteillä. Nykyaikana ”ongelmana” on viiniren säilytysvaatimus eli heikompi nuorena juotavuus. Jäännössokeri peittää usein pienoisia katkeroaineita ja vihreyttä. Viinien väri on kultaisen syvähkö, mitä korostaa helposti monien alalajikkeiden rypäleen kuorien pinkit sävyt. Etanoli- ja uutospitoisuus ovat korkeita ja yleensä viinit melko täyteläisiä tavaraa ja hienovararaista aromikkuutta korotavina.

Aromeissa korostuvat yrttimäisyys ja maustemaisuus sekä etenkin kukkamainen parfyymisuus monesti Muskatellin tyylisellä myskimäisyydellä. Hedelmiet aromit taipuvat sitrusten ja luumarjojen suuntaan. Mausteisuutta korostavaa maanläheisyyttä pitäisi myös löytyä. Tyylikkyyttäkin pitäisi olla riittävästi. Varastoinnilla tulee usein niukallakin tammituksella pähkinäisiä sävyjä ja monet lajikkeita näyttävät kyntensä tammitettuina.

Malvasia- lajikkeiden historia ja lajikekirjo on samantyylinen kuin kuuman ilmaston Muscat-ryhmän lajikkeilla, joissa on myös tummia lajikkeita Malvasian tyyliin. Tummat alalajikkeet eivät kuitenkaan kummankaan lajikkeen kohdalla ole syvän värisiä viinejä tuottavia.

Malvasia-ryhmän lajikkeet olivat suhteellisen laajalle levinnyt ennen kansainvälisten lajikkeiden maailmanvalloitusta etenkin Välimeren ympäristössä, mutta määrälisesti lajikkeet ovat olleet suhteellisen vähän viljeltyjä.. Köynnös vaatii (yleensä) pitkän kasvuajan, joten se sopii parhaiten Välimeren ilmastoon. Kaliforniassa lajiketta viljellään myös mainittavia määriä ex-Jugoslavian lisäksi. Uuden maailman rypäleeksi Malvasiaa ei voi kutsua vaikka satunnaisia viljelmiä löytyykin.

Yleisnimi Malvasian eri kielten nimiä ovat Malmsey, Malvagia (Espanja), Malvasie, Malvasijie, Malvelzevec (Slovenia) ja Malvoisie (Ranska). Tarkemmat määreet yksilöivät lajikkeen. Yleisnimi Malvasialla viitataan ryhmä Malvasiaksi nimettyjä lajikkeita, joilla on vain satunnaisesti sukulaisuutta toistensa kanssa. Aikaisemmin ennen modernia geenitekniikkaa lajikkeilla odotettiin olevan vähintään sukulaisuuksia ja monesti olevan Malvasia-nimisen päälajikkeen alalajikkeita tai enintään muutama lajike.


Malvasia-ryhmän yhteensä 18 lajiketta:

Malvasia Bianca di Basilicata
Vaalea Malvasia Bianca di Basilicata on Malvasia-ryhmän mittapuulla suhteellisen laajasti viljelty. Basilicatan läänissä lajike on yleiskäyttöinen. Vuonna 200 Lajikkeen Italian viljelyala oli lähes 1000 hehtaaria, tarkemmin 959 hehtaaria.

Malvasia Bianca di Candia
Keski-italiassa edelleen laajasti viljely lajike viinien keskinkertaisella laatutasolla. Lajikkeen synonyymejä ovat Malvasia Bianca, Malvasi Bianca, Malvasi di Candia ja Malvasia Rossa. Malvasia Bianca di Candia toinen vanhempi on Veneton Soaven vaalea Garganega tuntemattomalla toisella vanhemmalla. Candia-lajike on monen Garganega-peräisen lajikkeen sisarpuoli.

Malvasia Bianca di Piemonte
Malvasia Bianca di Piemonte on Piemonten läänin historiallisesti merkittävä lajike ennen kuin Muscat à Petit Grains syrjäytti sen Astin rypäleenä Piemontessa lajike alkaa olla kadonnut mutta nykyisin sitä voi pitää kalifornialaisena rypäleenä italialaisten siirtolaisten tuomisena. Vuonna 2009 lajikkeen Kalifornian viljelyala oli 560 hehtaaria keskittyen Central Valleyhen, mutta lajike ei ole tuntematon laatupainotteisemman tuotannon rannikkoalueillakaan. Synonyymejä Caccarella, Greco, Kalifornian Malvasia Bianca, Malvasia Greca, Moscatella, Moscato Greco sekä Mosella.

Malvasia Bianca di Lunga
Vaalea Malvasia Bianca di Lunga ja tai tunnetuimmalta nimeltään Malvasia del Chianti, joka esiintyy laajasti italian lisäksi Kroatiassa ja Kreikassa. Lajikkeen synonyymejä ovat Krizol, Malvasia Bianca, Malvasia Blanca Siciliana, Malvasia Bianca Toscana, Malvasia del Chianti, Malvasia di Arezzo, Malvasia di Brolio, Maivasla dl San Nicandro, Malvasia Lunga, Malvasia Toscana, Malvasia Verace, Maraškin, Maraštini, Mareština, Menuetta, Pavlos, Prosecco Nostrano (Veneton Conegliano), Racina du Monacu Bianca, Rukatac, Tundulillo Bianco ja Višana.

Malvasia Branca de São Jorge
Malvasia Branca de São Jorge tai hieman lyhyemmin Malvasia Branca de S Jorge on vaalea portugalilainen risteytys tuntemattomilla vanhemmilla. Lajike otettiin käyttöön Madeiran saarella 1970-luvulla. Lajikkeen viljelyalaksi vakiintui ensimmäisen vuosikymmenen loppuun mennessä noin 35 hehtaaria. Lajike on nykyisin makeimman madeira-tyylin malvasian (malmsey) päärypäle.

Malvasia de Colares

Malvasia de Lanzarote
Vaalea Malvasia de Lanzarote on Kanariansaarten lajike on paikallisesti yleensä tunnettu pelkällä Malvasia-nimellä. Yksilöitävyyden nimeksi lajikkeen lisämääreeksi on annettu Lanzaroten saaren nimi. Lajike on todennäköisimmin Malvasi di Liparin sekä paikallisen lajikkeen nimeltä Marjajuelo risteytys. Lajikkeen Kanarian saarten synonyymejä ovat Malaga, Malvasia, Malvasia Portuguesa, Malvasia Volcanica, Sebastian Garcia, Peregil ja Perejil.

Malvasia del Lazio
Vaalea Malvasia del Lazio on erittäin todennäköisesti peräisin Italian Lazion läänistä. Se on luontainen Muscat of Alexandria (Muscat d’Alexandrie) ja Schiava Grossa lajikkeiden välillä. Malvasia del Laziolla sekä Muscat ryhmän edustavalla Muscat of Hamburgilla on samat vanhemmat ne ovat sisarruksia.

Malvasia di Candia Aromatica
Vaalea Malvasia di Candia Aromatica on eri lajike kuin Malvasia Bianca di Candia nimen samankaltaisuudesta huolimatta. Candia on vanha Kreetan saareen viittaava nimi, mutta vastaavaa lajiketta ei löydy Kreikan Kreetan saarelta. Geneettisesti lajike on lähellä Piemonten tummaa Malvasia di Casorzoa. Malvasia Rosa on Malvasia di Candia Aromatican värivariaatio, joka löydettiin Emilia-Romagnasta vuonna 1967.

Malvasia di Casorzo
Tumma Piemonten seudun lajike ilman synonyymejä.

Malvasia di Lipari
Vaalea erittäin vanha lajike laajalle levinneenä laajalla synonyymikirjolla. Lajikkeen tarkempi alkuperä on tuntematon, kuten erittäin vanhalta lajikkeelta voi odottaa. Tunnetuin lajike on väkevöityjen madeiraviinien makeimman version Malmseyn edustajana. Lajikkeen synonyymejä ovat Greco Bianco di Gerace, Greco dl Gerace, Malmsey, Malvagia, Malvasia Candlda, Malvasia de la Palma, Malvasia de Sitges, Malvasia deTenerife, Malvasia delle Lipari, Malvasia di Cagliari sekä Malvasia dl Sardegna sekä Malvasija Dubrovacka.

Malvasia Fina
Tunnetuin lajike on ollut Madeiran rypälelajikkeena nimeltä Boal tai englantilaisittain Bual, mitä on toistaiseksi Nautiskelijan nimitys lajikkeelle. Muita tämän Iberian niemimaan lajikkeen synonyymejä ovat Arinto do Däo, Assario, Assario Branco, Boal Branco, Boal Cachudo, Boal da Graciosa, Boal da Madeira, Cachudo, Galego, Gual (Kanarian saaret), Terrantez do Pico sekä (Galician) Torrontes

Malvazija Istarska
Vaalea Malvazija Istarska on erittäin todennäköisesti peräisin Adrianmeren pohjukasta ja todennäköisimmin nimensä mukaisesti Istrian niemimaalta. Lajikkeen synonyymejä ovat Istraska Malvazija, Malvasia del Carso, Malvasia Friulana, Malvasia Istriana, Malvazija lstarska Bljela, Malvezije lstarska Bljela ja Polijsakica Drnovk (Polijšakica Drnovk).

sekä tummat lajikkeet:

Malvasia di Schierano
Piemonten tumman lajikkeen synonyymejä ovat Malvasia a Grappolo Corto ja Malvasia Castelnuovo Don Bosco.

Malvasia Nera di Basilicata
Tumman lajikkeen synonyymina on myös pelkkä Malvasia Nera ilman lisämääreitä. Pelkän Malvasian kohdalla pitää varmistaa yksilöity lajike.

Malvasia Nera di Brindisi
Tumma lajike on erittäin todennäköisesti peräisin Etelä-Italian Apuliasta. Rypäle on Malvasia Bianca Lungan sekä tumman paikallisen Negroamaron tumma risteytys. Lajikkeen synonyymejä ovat Malvasia Negra, Malvasia Nera, Malvasia Nera di Bari, Malvasia Nera di Bitonto, Malvasia Nera di Lecce, Malvasia Nera di Trani sekä Malvasia Niura.

Malvasia Nera Lunga
Tuuman Piemonten lajikkeen synonyymi on Moscatella.

Malvasia Preta
Iberian niemimaan ja todennäköisimmin Douron alueen tumman Malvasia Pretan synonyymejä ovat Moreto, Mureto sekä Pinheira Roxa.


Malvasia-ryhmä on kirjava kokoelma eri lajikkeita. Yhdistävä tekijä niillä on historiallisesti arvostettu Malvasia-nimi. Lajikkeen ja käytetyn rypäleen potentiaalisen laatutason identifiointi vaatii pelkän yleisnimen asemesta lajikkeen yksilöivää täydentää nimeä. Lajikkeet soveltunut myös makeiden viinien tuotantoon.

Kuivien viinien laatupotentiaalin yleisarvosana    HYVÄ
yksittäisten lajikkeiden kohdalla vaihdellen tyydyttävästä erittäin hyvään.

Sivu päivitetty 22.8.2017.