Italialainen tumma lajike Aleatico on nykyisin määrällisesti kuriositeetti. Sitä viljellään etenkin Apuliassa ja Laziossa, mutta myös muualla Etelä- ja Keski-Italiassa. Lajike on peräisin Toscanasta eikä sillä kreikkalaisia alkuperää, mutta sukulaisuussuhde Aleaticolla on kuitenkin arvostetuimpaan Muskatelliin eli Muscat Blanc à Petit Grainsiin. Tummien Aleatico-viinien aromit muistuttavat kovasti Muskatelli-viinien vastaavia, mitä korostaa lajikkeen herkkyys jalohomeelle. Lajike sopii hyvin väkevöityjen sekä myös makeiden viinien valmistukseen. Lajikkeen Italian viljelyala oli 2000 reilut 500 hehtaaria.

Lajiketta on kokeiltu Australiassa ja Kaliforniassa, mutta heikommalla menestyksellä. Kohtuullisen suosittu lajike on Aasian ex-neuvostotasavalloissa Kazakstanissa ja Uzbekistanissa. Korsikalla lajike, nimellä Aleaticu, oli aikaisemmin suhteellisen suosittu, mutta nykyisin lähinnä kuriositeetti. Italian lisäksi lajikeviinejä voi odottaa siis vanhoista Neuvostotasavalloista, joista Ukrainaa ja poliittisesti ongelmallista Krimiä ei kannata unohtaa. Makeissa sekä väkevöidyissä viineissä lajike on todennäköisempi kuin kuivissa punaviineissä.

Rypäle silmikoi aikaisin ja rypäleet myös kypsyvät aikaisin. Lajikkeen kasvukausi on normaalia lyhyempi. Happojen niukkuus muodostuu helposti ongelmaksi. Etenkin Jancis Robinson arvostaa viinien potentiaalista laatua sekä punaviiniksi persoonallisia aromeja. Viinien ominaisuuksien tarkemmat kirjallisuusmaininnan kirjallisuusmaininnat ovat niukahkoja, jota osaltaan selittää lajike vähäinen viljely. Aromeissa pitäisi korostua luumarjat sekä yrttimäinen kukkamaisuus. Happojen ohella tanniinit ovat kohtuulliset, tosin myös helposti katkeroainemaisen vihreät. Väkeville viineille katkeroaineet antavat säilytyspotentiaalia. Lajike sisältyy (Nautiskelijalla) tarvittaessa Etelä-Italian tummaan sekoitteeseen sekä myös Toscanan tummaan sekoitteeseen.

Lajiketta ei pidä sekoittaa tummaan Aglianicoon nimen samankaltaisuudesta huolimatta. Italian Greco Bianco on geneettisesti lähellä Aleaticoa. Aleatico ja maineikas Sangiovese ovat myös geneettisesti suhteellisen läheisiä.

Aleaticon synonyymejä ovat Aleaticu, Halapi (Unkari), Moscatello Nero, Moscato Nero, Occhio di Pernice, Vernaccia Pergola ja Vernaccia Moscatella.

Nautiskelijan tietokannasta löytyy muutaman viininarvio.

Viinien laatupotentiaali    ERITTÄIN HYVÄ, etenkin väkevissä viineissä.

Sivu päivitetty 30.1.2016.