Iberian niemimaan vaalea CAYETANA BLANCA sopii hyvin aavikkomaiseen kasvuympäristöön hyvän kuivuuden kestävyyden ja samalla elinvoimaisuutensa ansiosta, joten köynnösten tuottavuus on ollut historiallisesti hyvä ja lisäksi rypäleen on luontaisesti hapokas. Laatuviinejä rypäleestä ei käytännössä tuoteta. Parhaimmillaan lajike on mahdollisimman edullisella hinnalla myytävissä pöytäviineissä sekä hapokasta ja suhteellisen neutraalia perusviiniä edellyttävissä viinitisleissä (á la Brandy de Jerez).

Cayetana Blancan käytetyimpiä synonyymejä ovat Espanjassa PARDINA, JAEN BLANCO ja BLANCA CAYETANA sekä Portugalissa MOURISCO BRANCO. Albillo Mayor –lajikkeen synonyymi Espanjan Ribera del Duerossa on Pardina, joten espanjalaisen Pardina-lajikkeen virallinen nimi kannattaa varmistaa. Espanjasta 1800-luvulla Australiaan matkanneen Cayetana Blancan nimeksi muodostui Doradillo. Kuitenkin Espanjan Andalusian lajike Doradilla eroaa kirjoitusasultaan vain viimeisen vokaalin osalta Doradillosta. Tosin ominaisuuksilta reilusti enemmän.

Rypälelajikkeista kiinnostuneille espanjalaisittain nimetyn Cayetana Blancan tekee kiinnostavaksi ja myös tärkeäksi sen levinneisyys vanhana lajikkeena sekä tuottoisan vanhempana. Cayetana Blancalla on 16 jälkeläistä, tai vähintään sukulaista, Iberian niemimaalla. Monesti Cayetanan luontaisen risteymän puoliso on kuitenkin ollut nykyisin kadonnut, tuntemattomaksi jäänyt lajike. Cayetana Blancan jälkeläisiä ovat Portugalissa Camarate, Castelão alias Periquita, Cornifesto, Juan Garcia alias Mouraton ja Malvasia Preta. Geneettinen vanhempi-jälkeläinen suhde löytyy lisäksi lajikkeista Antão Vaz, Gouveio Estimado, Rabo de Ovelha sekä Siria alias Cigüente.

Espanjalaisia Cayetanan jälkeläisiä ovat olleet tai ovat Castellana Blanca, Castillo de Arcos, Doradilla alias Plateado, Garrido Macho, Puerto Alto, Rocia. Käytännössä kadonneessa Etelä-Espanjan tummassa lajikkeessa Jaen Tinto, Cayetana Blanca on isä ja Listan Prieto äiti. Espanjassa Cayetana Blancalla nimellä Jaen Blanco on lisäksi vaaleanpunaisen kuorinen mutaatio nimeltä Jean Rosado.

Cayetana Blanca on rypälelajikehistoriallisesti poikkeuksellisen laaja sukupuu (pedigree). Cayetana Blancan vanhemmat eivät kuitenkaan ole tiedossa ja ovat todennäköisesti kadonneet. Lajikkeen sukupuu viittaa vanhaan rypäleeseen, jonka todennäköinen syntypaikka on ollut läntisellä Iberian niemimaalla eli Länsi-Espanjassa ja Portugalissa.

Lajikkeen viini on suhteellisen neutraalia, joten Cayetana Blancan omaisuudet ovat verrattavissa Espanjassa aavikkomaisen Keskiylängön vaaleaan Airen-lajikkeeseen. Cayetana Blanca on tuottoisa ja suhteellisen hapokas lajike kuumassa ilmastossa ja samalla soveltuu niukkaravinteiseen hiekkamaahan. Lajike silmikoi myöhään ja kypsyy myöhään, joten se vaatii pitkän kasvukauden. Ohutkuoriset rypäleet ovat homealttiita, mikä on estänyt kosteamman kasvuympäristön hyödyntämisen. Muiden Iberian aavikkoympäristöön soveltuvien lajikkeiden tyylisesti viinit kestävät happea heikosti. Viinien nopea hapettuminen kannattaa muistaa. Viljellyin lajike onkin Espanjan Extremadurassa.

Cayetana Blancan globaali eli käytännössä Espanjan viljelyala oli vuosituhannen ensimmäisen vuosikymmen lopussa vajaat 50 000 hehtaaria. Robinson-Harding-Vouillamoz (2012) ilmoittaa Espanjan vuoden 2008 Espanjan viljelytietojen rypäleen viljelyalaksi yhteensä 48263 hehtaaria tilastoiduilla nimillä Jaén Blanco, Pardina sekä Blanca Cayetana. Portugalin Alentejon Mourisco Brancon viljelyala vuonna 2010 oli 141 hehtaaria. Australian löytyi vuonna 2008 Dorilloa vielä 74 hehtaaria, pääosin Riverlandin keinokastelualueelta.

Cayetana Blancalla riittää synonyymejä sekä Espanjassa että Portugalissa: Amor Blanco, Aujubi, Baladi, Baladi-Verdejo, Balay, Belledy, Blanca Cayetanai, Blanco Jaén, Cagazal, Cayetana, Cazagal, Charello, Charelo, Chaselo, Cheres Cirial, Dedo, Dedro, Djiniani (Marokko), Doradillo (Australia), Farta Gosos, Garillo, Garrida, Garrido, Garriga, Garrilla, Hoja Vuelta, Jaén Blanco, Jaen Doradillo, Jaén Empinadillo, Jaen Prieto Blanco, Jaenes, Jainas, Jarime, Jean de Castilla, Jean de Letur, Jean de Letur de Maratella, Jean Doradillo, Jean Dore, Jean Prieto, Machuenco, Maizancho, Malvasia Espagnole (Ranska), Malvoisie Espagnole (Ranska), Mariouti, Morisco, Mourisco Arsello, Mourisco Branco, Mourisco Portalegre, Naves, Naves Cazagal, Neruca, Padero, Parda, Pardinai, Pirulet, Plateadillo, Robal, Sarigoi sekä Tierra de Barros.

Viinien laatupotentiaali     KESKINKERTAINEN    ja lähinnä pöytäviinien ja tisleiden raaka-aine..

Sivu päivitetty 20.11.2015