ALFROCHEIRO, tai tummuttaa korostavalla lisämääreellä ALFROCHEIRO PRETO, on portugalilainen lajike, joka on peräisin Dãon ja Alentejon seudulta. Rypäleen viljely keskittyy Keski-Portugaliin, tosin sitä viljellään myös Luoteis-Espanjassa sekä Kanarian saarilla. Perinteisen viljelyalueen ulkopuolella lajikkeen suosio on lisääntynyt Bairradassa sekä Ribatejossa alias Tejossa. Vuonna 2010 lajikkeen Portugalin viljelyala oli 1492 hehtaaria. Suosiota on parantanut lajikkeen satoisuus, viinien syvä väri sekä nuoruuden hedelmäisyys ja kypsän puutarhamarjamaiset aromit. Rypäleet ovat kuitenkin suhteellisen mätänemisherkkiä. Viinit säilyvät heikosti ja lähinnä Alfrocheiro on sekoitelajike.

Lajikkeesta on löytynyt variaatioita suhteellisen vähän, joten sen odotettiin olevan nuori viinikirvan jälkeinen lajike. Sen on kuitenkin paljastunut monen Iberian niemimaan lajikkeen vanhemmaksi tai sukulaiseksi, joten sen pitää olla suhteellisen vanha lajike.

Aikaisemmin tämän tyydyttävän laatutason lajikkeen kirjallisuusmainintoja puolusti Dãon alueen synonyymi Pa de Rato eli Kissan Tassu tai sen englanninkielinen versio Cat´s Paw, joka kuvaa tertun muotoa.

Lajikkeen espanjalaisia synonyymejä ovat Albarin Negro tai Albarin Tinto (Asturia), Caiño Gordo (Galicia), Baboso Negro (Kanarian saaret) sekä Portugalilaisia Alfrucheiro, Bruñal, Tinta Bastardinho ja Tinta Francesa de Viseu

Espanjan vaalea Albarin Blanco sekä Portugalin Alfrocheiro Branco alias Trebbiano Toscano ovat eri lajikkeita eivätkä tumman Alfrocheiron värimuunnoksia.

Alfrocheiro sisältyy (Nautiskelijan) Portugalin tummaan sekoitteeseen. Lajikeviinejä ei käytännössä ole. Rypäle toimii sekoitteissa.

Lajikeviinin laatupotentiaali    TYYDYTTÄVÄ.

Sivu päivitetty 30.1.2016.