Tummamaltoinen lajike, ranskalaisittain teinturier, ALICANTE BOUSCHET, tai vielä tarkemmin kehittäjän nimen sisältävä ALICANTE HENRI BOUSCHET, ei kuulu laatuviinin ystävien oppikirjoihin, vaan agribisneksen ja viinimarkkinoinin oppikirjoihin. Espanjaan viittaavan Alicante-nimen ei pidä antaa harhaanjohtaa, sillä kyseessä on puhdas ranskalainen ihmisen tekemä risteytys Languedocin Herault’n Mauguiossa. Iberian niemimaalla, etenkin Portugalissa, sekä myös Italian Toscanan rannikkoalueilla Alicantea käytetään viinien värin syventäjä myös nykyisin, samoin kuin Kaliforniassa. Lajike on globaalisti laajalle levinnyt, tosin suhteellisen vaatimattomilla viljelyaloilla, Iberian niemimaata lukuun ottamatta.

Tällä 1800-luvun puolivälissä jalostetulla ranskalaisella lajikkeella on kuitenkin Ranskan viljelyalojen perusteella tärkeä historiallinen merkitys. Ilman Alicante Bouschet-risteytystä Ranskan kevytvärisen Aramonin 1900-luvun alkupuolen määrällinen menestystarina olisi ollut mahdoton. Jos käsittelee ranskalaista volyymilajiketta Aramonia, on käsiteltävä myös viineihin värin antavaa Alicante Bouschet-lajiketta. Värin syvyydessä Alicante on 15 kertaa Aramonia voimakkaampi. Sitä pidetään myös menestyksellisimpänä ja samalla harvinaisena teinturier-lajikkeena, joka on puhdas aitoviiniköynnös (Vitis vinifera) (hybridien vastakohtana).

1800-luvun loppupuolella alkaneen lajikkeen viljelyalan huippunopean kasvun perusteella mitattuna menestyslajikkeen taustalla on lajikekehityksen mestaripari isä ja poika Bouschet eli Louis (koko nimeltään Louis Bouschet de Bernard) sekä poika Henri. Isä Louis päätti ruveta uranuurtajaksi syvänvärisiä viinejä tuottavien ja luonnollisesti samalla erittäin satoisien lajikkeiden kehittämisessä. Hänen vuoden 1824 risteytyksensä Aramonin ja Teinturier (du Cherin) kanssa oli aikansa menestys ja sai nimekseen Petit Bouschet.

Poika Henri hyödynsi isänsä jalostustyön tuotoksia risteyttämällä puolestaan Petit Bouschet’n kuuman ilmaston laadukkaan Grenachen kanssa. Henri Bouschet tehtaili useita Petit Bouschet’n ja Grenachen risteytyksiä, josta viljelyyn on jäänyt vuoden 1855 Alicante Henri Bouschet sekä vuoden 1865 Alicante Bouschet nro 2. Alicante-tarhoilla on siis usein kahta samantyylistä ja kuitenkin myös erilaista lajiketta. Näistä kahdesta käytetään yleensä yhteistä nimeä Alicante Bouschet. Jälkipolville on jäänyt epäselväksi miksi Henri Bouschet valitsi rypäleensä nimeksi Espanjaan viittaavaan Alicanten lajikkeen ensiosan nimeksi.

Alicante Bouschet silmikoi aikaisin, mikä vaatii lämpimän kasvuympäristön. Se on kuitenkin alueiden ensimmäisinä korjattavia lajikkeita. Suurisatoisenakin viinin potentiaalinen etanolipitoisuus saavuttaa 12 tilavuusprosenttia. Happojen riittävyys muodostuu suurempina pitoisuuksina viinin ongelmaksi, tosin säkistä niitä saa valmistusprosessi lisättyä. No, tanniineja ei liiemmin mahdollisimman nuorena eli seuraavaan satoon mennessä juotavaksi suunnitelluissa punaviineissä arvostettukaan. Alicante Bouschet -viinien syvä väri kestää heikosti hieman pidempää säilytystä. Aromeja ja muita laatuviineissä odotettavia ominaisuuksia ei ollut suunniteltukaan saavutettavaksi Alicanten avulla. Teinturier-lajikkeiden perusominaisuus selvien ominaisaromien niukkuus tai puuttuminen.

Espanjassa tummalihaisen rypäleen nimitys on tintorera eli värjääjä. Alicante Bouschet’n paikallinen nimitys on kuitenkin kuumien alueiden maineikasta rypälettä Garnachaa mukaillen harhaanjohtava GARNACHA TINTORERA ja myös pelkkä Tintorera. Grenache on lajikkeen toinen vanhempi, mutta lajikkeen nimenä Garnacha Tintorera on harhaanjohtava assosioituen harhaanjohtavasti Garnacha-lajikkeeseen.

Ranskassa Alicante Bouschet-lajikkeen menestyskausi oli lähes sata vuotta 1880-luvulta lähtien. Vuonna 2008 lajikkeen Ranskan viljelyala oli vielä 5680 hehtaaria ja 20-vuotta aikaisemmin lähes kolminkertainen 15 769 hehtaarilla. Suosituin lajike on ollut suosituin kotiseudullaan Languedocin Herault’n maakunnassa. Vuonna 2008 Alicanten viljelmät kattoivat siellä 2455 hehtaaria. Ranskassa sitä on viljelty myös Loiren laaksossa sekä Jurassa ja myös Lounais-Ranska Lot-en-Garonnessa.

Kun ranskalaisten lajikkeen arvostus on romahtanut, ovat espanjalaiset ja portugalilaiset puolestaan ihastuneet siihen. Vuoteen 2008 mennessä Espanjan Garnacha Tintoreran viljelyala oli jo hulppeat 22 251 hehtaaria, jos enemmistö oli Kastilia-La Manchassa. Luoteis-Espanjassa Galician viljelyala oli 6319 hehtaaria. Vuonna 1990 lajikkeen koko Espanjan viljelyala oli 16 000 hehtaaria. Vuonna 2010 Portugalin lajikkeen viljelyala oli 2203 hehtaaria keskittyen kuumaan ja karuun Alentejoon. Siellä lajike on värin lisäksi myös hedelmäisyyttä viineihin.

Lajikkeen Italian viljelyala on epävarma. Vuonna 2000 Italian viljelytilastoissa Alicante Bouschet-tarhat kattoivat 73 hehtaaria ja Alicante-tarhat 488 hehtaaria. Italialaisilla Alicante tarkoittaa kuitenkin yleensä Grenachea. Balkanilla, Unkarissa sekä Itäisen välimeren ympäristössä on myös viljelmiä samoin kuin Ranskan siirtomaa-ajan peruina Pohjois-Afrikassa.

Amerikan mantereeltakin lajiketta löytyy. Kaliforniassa lajike oli suosionsa huipulla kieltolain aikaan kotiviinin raaka-aineena ja lajikkeella on vieläkin arvoa kotiviinin valmistuksessa. Vuonna 2008 lajikkeen Kalifornian viljelmät kattoivat 476 hehtaaria keskittyen kuumaan keinokasteluun Central Valleyhin. Etelä-Amerikassa lajikkeen Chilen tarhat kattoivat 438 hehtaari, Argentiinan 215 hehtaaria sekä Uruguayn 11 hehtaaria.

Nautiskelijalla Alicante Bouschet sisältyy Aramonin kanssa Midin tummaan sekoitteeseen. Kummankin lajikkeen laatupotentiaali on Carignania heikompi. Alicante Bouschet voi löytyä myös Portugalin tummasta sekoitteesta.

Lajikkeen synonyymejä ovat Alicante, Alicante Bouschet, Alicante Bouschet No 2, Alicante Henri Bouschet, Dalmatinka, Garnacha Tintorera, Kambusa, Kambusa, Sumo Tinto, Tintorera.

Viinien laatupotentiaali    TYYDYTTÄVÄ.

Sivu päivitetty 12.7.2017.