Cavan rypäleitä voivat olla Macabeo, Parellada, Xarello sekä kansainvälinen Chardonnay muodostavat Nautiskelijalla cavasekoitteen. Chardonnay sallittiin cavoissa vuonna 1986. Roseecavojen värin antaja on aikaisemmin ollut (pääosin) paikallinen Trepat sekä Grenache alias Garnacha ja suhteellisen harvinainen Mourvedre. Nykyisin samppanjan tapaan Pinot Noirista on kehittymässä suosittu roseecavojen rypäle. Chardonnayn tuoma lisäarvo cavojen valmistuksessa ei ole selvää paikallisiin lajikkeisiin verrattuna. Vaaleisiin cavoihin ei käytetä tummia rypäleitä. Valtaosa Espanjan cavoista tuotetaan Kataloniassa, vaikka määriteltyjä cava-alueita on ympäri Espanjaa. Nautiskelija viittaa cavasekoitteella katalonialaisten käyttämiin lajikkeisiin, joita he hyödyntävät myös kuplimattomien viinien tuotannossa.

Sakkakypsytetty cavasekoitekuohuviini säilyy muutamia vuosia ja kehittää pullokypsytyksen aromeja, mutta ei kuitenkaan samppanjasekoitteen tapaan. Samppanjoihin verrattuna hapot ovat pääsääntöisesti vähäisemmät ja viinit valmistetaan suhteellisen nuorina juotaviksi. Kolmen neljän vuoden säilytyksellä maanläheiset ja yrttimäiset aromit ovat yleensä selvän vaativia. Peruscavojen pakollinen sakkakypsytys on yhdeksän kuukautta, kun samppanjoissa se on 15 kuukautta. Reserva-cava edellyttää puolestaan 15 kuukauden sakkakypsytystä, Gran Reserva 30 kuukauden sakkakypsytystä sekä uusin (vuodesta 2016 lähtien) Cava de Paraje Calificado 36 kuukautta eli kolme vuotta. Nopeasti kehittyvissä cavoissa kypsytys lasketaan lähinnä kuukausissa eikä vuosissa, tosin harvinaisia ja hinnakkaampia poikkeuksiakin löytyy pidemmillä sakkakypsytysajoilla.

Cavojen aromeissa on yleensä omenaa, päärynää sekä usein persikkaa, erilaisia yrttejä, kukanvarsia, pippureita sekä hiivavetoista leipämäisyyttä ja savumaisuutta. Maanläheisyys on tunnuspiirteenä myös roseissa, mutta tyylikkyys on niukkaa samppanjaan verrattuna. Aikaisemmin – Nautiskelijalla – cavojen ominaisaromina oli fenkoli sekä (tuoreet) kasvikset ja juurekset. Helposti haastavaksi muodostuvat fenkolimaisten ei ole enää kolmannella vuosituhannella muodikkaita. Cavoissa riittävä ja riittävän tasainen laatu on ollut päämyyntiargumentti. Hinnakkaat cavat eivät ole saaneet Nautiskelijaa vakuuttuneeksi lisähinnan maksamisen järkevyydestä.

Cavasekoitteen kolme pääasiallista rypälettä ovat Macabeo alias Riojan Viuralla, Parellada sekä Xarello. Macabeo antaa viineihin hapokkuutta sekä hienostuneemman maanläheisiä piirteitä omenaisilla ja katkeroainemaisilla hedelmillä. Parellada antaa kukkamaisia yrttejä ja heinämäisiä piirteitä sekä maanläheisiä piirteitä ja maanläheisiä mausteita iän myötä yleensä kehittyvän itämaisilla piirteillä puolestaan antaa Xarello. Xarellon roolia cavasekoitteessa voi verrata Pinot Meunierin rooliin samppanjassa nopeasti kehittyvänä osana. Pitkään kypsytetyissä cavoissa pitää nostaa yleensä Macabeon osuutta. Jos vaativia aromeja ja katkeroaineita halutaan korostaan, niin sitten nostetaan Xarellon ja Parelladan osuutta. Roseecavoissa on perinteisesti käytetty Katalonian kevyiden punaviinien ja roseiden valmistuksessa hyödynnettyä Trepat-lajiketta muiden saatavilla olevien ja riittävän sopivien muiden tummien lajikkeiden kanssa. Pinot Noir on kolmannella vuosituhannella yleistynyt, mutta sitä on Chardonnayn tapaan vaikea saada riittävän kypsäksi alhaisella etanolipitoisuudella.

Cavoissa EI ole perinteisesti käytetty vanhempia reserve-viinejä samppanjan tapaan laatua tasaamaan, vaan pääsääntöisesti yhden satovuoden tuotteet riittävät. Tämä ei ole kuitenkaan suurien säävaihteluiden aikana ongelmaton lähtökohta.. Toisaalta reserva-viinejä ei kannata käyttää, koska cavat kehittyvät joka tapauksessa nopeasti. Samppanjan tapaan viinien olemus pidetään vakaana sekoittamalla eri alueiden viinejä ja eri rypäleiden viinejä.

Suomalaiset ovat saaneet kuohuviinibuumin sekä Alkon lisääntyneen tarjonnan ansiosta tutustua lisääntyvästi muihinkin valmistajien kuin Freiksu (Freixenet) ja Cordorniu sekä heidän eri merkkeihin. Cavan hintakehitys on ollut toisella vuosikymmenellä nousujohteista jos laatu ja olemus pysyvät vakiona. Jos hinta on pysynyt suhteellisen vakaana, niin se on tapahtunut laadun ja/tai vanhan olemuksen kustannuksella muun elintarviketeollisuuden tapaan. Mikäli cava on poikkeuksellisesti valmistettu yhdestä lajikkeesta, on rypäle käytetyn lajikkeen mukainen. Loppukesällä 2018 Nautiskelijan viiniarvioiden tietokannassa oli 300 cavan analyysit.

Edeltävän kolmen vuoden aikana arvioidut cavat sekä
verrokiksi heikompilaatuisimmat cavasekoitteen cavat.

Kuohuviinien sekä myös kuplimattomien viinien laatupotentiaali    HYVÄ.

Sivu päivitetty 14.8.2018.