Vaalea Parellada on Katalonian rypäle ja samalla cavasekoitteen tärkeä osa. Lajikketta arvostetaan aromaattisuuden ja pyöreyden vuoksi. Siitä valmistetaan myös lajikeviinejä, mutta ne on juotava mahdollsimman nuorina, koska säilytyspotentiaali puuttuu. Hapokuutta ja aromikkuutta haetaan viljelemällä lajiketta suhteellisen korkealla. Sitä voi ”terästää” aromaattisilla lajikkeilla sekä Chardonnaylla. Mikäli cavasekoite ei toteudu määrittelee Nautiskelija Parelladaa sisältävien valkoviinien lajikkeeksi Espanjan vaalea sekoitteen. Nuorissa viineissä tunnuspiirteenä ovat erilaiset kukkaisat ja yrttimäiset aromit sekä mausteisuutta korostava määnläheisyys. Parelladan vaikeasti kuvattavat aromit ovat samantyylisiä kuin cavan vastaavat ominaisaromit, jotka kehittyneemmissä viineissä muistuttavat helposti fenkolia ja jeeraa. Tyylikkyyttä ei kannata mainittavasti odottaa. Pyöreyttä ja hedelmää pitäisi riittää. Hedelmän aromit ovat yleensä kypsää päärynää ja omena, sekä aikaisin kerätyistä rypäleistä valmistettuna sitrusta. Köynnöys muuttuu ravintopitoisessa maassa runsassatoiseksi. Laatupotentiaali hyvä espanjalaisittain selvien ominaisaromien ja vaikeasti kuvattavan maanläheisyyden ansiosta. Tyyli ei ole kaikkien makuun. Samoin kuin cavat Parellada-viinit ovat parhaimmillaan (mahdollisimman) nuorina. Artikkelin loppu