Kun Kataloniassa liikutaan ja kielenä on espanjan lisäksi katalaani, alkaa nimissäkin olla kirjoitusasukirjoa. Nautiskelija kirjoittaa tämän Katalonian vaalean lajikkeen nimen helpoimmalla (ja tietotekniikkaystävällisellä) tavalla
XARELLO, kuten myös virallinen Espanja. Yleensä lajikkeen nimi on kirjoitettu paikallisuutta korostaen katalaanin mukaisena
XAREL•LO, jossa pistemerkki on korkeussuunnassa
keskellä, tai muille kuin katalaaneille tietotekniikkaystävällisempänä
XAREL.LO tai
XAREL-LO. Lajike kuuluu (Nautiskelijalla)
cavasekoitteeseen., joka viittaa myös (kuplimattomien) valkoviinien rypäleisiin, sekä lisäksi tarvittaessa
Espanjan vaaleaan sekoitteeseen. Se on kolmesta paikallisesta vaaleasta rypäleestä heikkolaatuisimpana. Robinson-Harding-Vouillamozin (2012) kuitenkin arvostavat lajiketta enemmän, joten heillä viinien laatupotentiaali on Nautiskelijaa korkeampi. Lajiketta viljelläänkin alavilla kuivilla ja ravinteikkailla mailla. Käytännössä lajikkeen viljely rajoittuu Kataloniaan. Viineistä puuttuu tyylikkyys ja yleensä laatuviinin olemus, vaikka maanläheinen ja katkeroainemainen tavara korostuu hieman samppanjasekoitteen rypäleen
Pinot Meunierin tapaan.
Viineissä korostuu asiantuntijan otetta vaativa
soramaisen savimainen maanläheisyys maustemaisena ja tupakkamaisena, myös helposti tupakantumppimaisina. Hedelmien aromit ovat omenalinjalla, ja usein lisäksi kotamaisia. Yrttimäisyys on yleensä fenkolimaista ja kuivatun kukkamaista. Lajike on suhteellisen hapokas. Viineissä korostuu voimakkuus, tai vähintään
selvät ominaisaromit, mutta tyylikkyyttä on vähemmän. Katkeroaineet ja vihreys voivat olla ongelma, etenkin lajikeviineissä. Edullinen hinta on tärkeä myyntivaltti. Viinit ovat nuorena juotavia.
Negatiivisesti cavaan suhtautuvat vertaavat monesti cavan olemusta tämän rypäleen ominaispiirteisiin. Yleensä viinit kaipaavat seurakseen laadukkaampia hienovaraisemman sävykkäitä, hedelmäisempiä sekä tyylikkyyttä parantavia lajikkeita.
Ensimmäinen maininta lajikkeesta on nimellä Xerello Katalonian paikkakunnalta nimeltä Sitges vuodelta 1785. Lajikkeen DNA:ta vertailemalla Xarellolla oletetaan olevan sukulaisuus
Macabeon alias Riojan Viuran kanssa. Espanjan lajikkeen viljelyala oli vuonna 2008 8043 hehtaaria, josta lähes 99 prosenttia oli Kataloniassa. Kyseessä on käytännössä Espanjan Katalonian rypäle, jolla ei ole matkustustarvetta kotiseutunsa ulkopuolelle.
Lajikkeen synonyymejä ovat Cartoixa, Pansa Blanca, Pansal, Premsal Blanca (Baleaarit) sekä Xerello. Lajikkeesta on pinkki variaatio nimellä
XARELLO ROSADO tai Pansa Rosada, joka on hyväksytty Alellan DO-alueella.
Nautiskelijan arvioimat
lajikeviinit. Alkosta on saanut sekä kuplivia että kuplimattomia lajikeviinejä.
Viinien laatupotentiaali optimistisesti HYVÄ.
Sivu päivitetty 12.7.2016.