REFOSCO-RYHMÄ käsittää kuusi eri tummaa lajiketta, joista viisi on nykyisin viljelyksessä valtaosin Adrianmeren pohjoisosan ympärillä Koillis-Italiassa, Sloveniassa ja Kroatiassa. Refosco on ollut historiallisesti arvostettu rypäleen nimi Italiassa sekä naapurimaa-Sloveniassa. Refosco kävi kuitenkin marginaaliseksi 1900- luvun loppupuolella, kunnes Friulissa mielenkiinto siihen heräsi uudestaan 1980-luvulla. Jonkinlaista kulttimainetta on niittänyt Refosco dal Peduncolo Rosso, jonka nimi kannattaa laadusta kiinnostuneiden etsiä etiketistä. Refoscot – tai italialaisittain REFOSCHI – ovat peräisin Koillis-Italiasta. Refosco dal Peduncolo Rossolla on lisäksi jalo sukupuu monen Italian arvostetuimman lajikkeen kanssa.

Vanhin maininta Refoscosta on peräisin asiakirjasta, jossa viitataan paavi Gregorius XII kunniaksi järjestettyyn juhla-ateriaan 6.6.1409 (nykyisen Friulin Udinen) Cividalessa. Aterialla tarjoillut – nykyisen Koillis-Italian – viisi viiniä olivat Rosazzon Ribolla, Faedisin Verduzzo, Torlanon Ramandolo, Albanan Refosco sekä Gradiscuttan Marzemino (Robinson-Harding-Vouillamoz 2012). Ainakin rypäleiden nimet ovat käypää valuuttaa yli kuusisataa vuotta myöhemmin eivätkä alueetkaan ole vakavammalle viininharrastajalle tuntemattomia. Refosco-ryhmään kuuluu nykyisin kuusi eri lajiketta ja myös paavin juhla-aterian Refoscon todellinen lajike jää historian hämärään.

Viineillä on sekä laatu- että ikääntymispotentiaali edellyttäen, että rypäleiden hehtaarisadot pidetään kurissa. Lajikkeet sopivat myös tehoviljelyyn, mikä pilasi aikaisemmin sen maineen. Lajike on runsashappoinen ja runsastanniininen. Tanniinien kurissa pysyminen vaatii rypäleiltä kunnon fysiologista kypsyyttä. Rypäleet kypsyvät myöhää, joten kasvukauden pitää olla pitkä. Viinien etanoli- ja uutospitoisuus on yleensä korkea. Tyylikkyys ei ole kuitenkaan viinien pääominaisuuksia. Rypäleet sopivat tammitukseen mutta ei yleensä pienissä tammitynnyreissä vain Slavonian tammen isommissa tammisäiliöissä. Pohjois-Italiassa ja myös muualla Italiassa on historiallisesti suosittu Slavonian (Kroatian) tammea.


Kuusi Refosco-ryhmän lajikketta:

Refosco dal Peduncolo Rosso,
Refosco di Faedis synonyymeinä Refoscone, Refosco Nostrano ja Refosco di Ronchis;
Refosco d'Istria, jonka nimi Sloveniassa on Refosk tai lajikkeelle virallisen nimen antanut Terrano sekä Kroatiassa Teran;
Refosco del Botton tai viralliselta nimeltään Tazzelenghe
Refosco di Guarnieri tai viralliselta nimeltään Trevisana Nera sekä
kuudentena viljelyksestä poistunut Refosco Rauscedo tai toiselta nimeltään Refosco Gentile.

Täysin ilman sukulaisuutta eri Refoscot eivät ole, sillä listan lopun kahdella lajikkeella Refosco Rauscedo ja Refosco del Botton on todennäköisesti vanhempi-lapsisuhde Refosco di Faedis –lajikkeen kanssa. Refosco dal Peduncolo Rosso on lisäksi Veneton arvostetuimman tumman lajikkeen Corvina Veronesen toinen vanhempi.

Viljellyin ja arvostetuin lajikkeista on Peduncolo Rosso, jonka viinien laatupotentiaali on erittäin hyvä. Nautiskelijan yleisarvosana Refosco-ryhmän rypäleiden laatupotentiaali on hyvä. Laatuviinin ystävän kannattaa olla tarkka tarkemman lajikkeen suhteen, kun 2000-luvun geenitekniikalla Refoscoksi on paljastunut useita eri lajikkeita. Viljelyaloilla mitattuna Refosco-ryhmän rypäleiden merkitys on nykyisin suhteellisen vähäinen, tosin menneisyydessä rypäleille oli tilausta italialaisen arvostamissa kirpeän hapokkaissa ja katkeroainemaisen siemenmäisissä viineissä. Nykyisin merkitystä lajikkeista on Italian osalta Peduncolo Rossolla sekä Slovenian ja Kroatian osalta Terranolla.

Jenkit saivat Kaliforniassa 1900-luvun loppupuolella aikaan nimisekaannuksen ennen vuotta 1966 kerätyn väärin nimetyn köynnösnäytteen perusteella, jolle oli annettu nimi Refosco (dal Peduncolo Rosso). Köynnöksen lajikkeena oli kuitenkin Ranskan Savojin Mondeuse Noire. Köynnöksen ja viinin ominaispiirteet muistuttivat Refosco-viinejä. 2000-luvulla pystytiin DNA-tekniikalla varmistamaan eurooppalaisten ampelografien aikaisempi käsitys, että Mondeuse Noire ja Peduncolo Rosso ovat eri lajikkeita.

Yleisnimi Refoscon synonyymejä ovat Refoschin, Refosk, Rifosc ja Rifosco. Yksilöivät lajiketiedot löytyvät ryhmän eri lajikkeiden kohdalta.

Nautiskelijan Refosco-viinien arviot.

Refosco-viinien laatupotentiaalin yleisarvosana    HYVÄ.

Sivu päivitetty 18.8.2017.