Tumma TREVISANA NERA on Refosco ryhmän viidestä viljellystä lajikkeesta vähiten viljelty. Tämän Veneton Bellunon provinssin lajikkeen viljelyala oli vuonna 2000 vaatimattomat 37 hehtaaria. Köynnös on kuitenkin historiallisesti ollut huomattavasti merkityksellisempi. Ensimmäiset kirjalliset maininnat lajikkeet ovat vasta 1900-luvun puolivälistä. Lajikkeen tarkka alkuperä on epäselvä. Vaikka Bellunossa käytetty rypäleen nimi viittaa naapuriprovinssi Trevisoon, ei Trevisossa kuitenkaan tunneta vastaavan nimistä köynnöstä. Siellä rypäleen nimi on Gattera.

Vaatimaton tuotanto päätyy sekoitteisiin eikä rypäleestä valmisteta virallisen luokituksen mukaisia laatuviinejä. Rypäleet kypsyvät muita Refosco-ryhmän rypäleitä aikaisemmin elinvoimaisissa ja satoisissa köynnöksissä. Laatuviinien kanssa rypäle ei ole tekemisissä. Viinien laatu ja muut positiiviset tavaraa ja aromeja korostavat ominaisuudet eivät pärjää etenkään Refosco dal Peduncolo Rossolle mutta eivät myöskään Terranolle.

Vähämerkityksellisen ja korkeintaan keskinkertaisia viinejä tuottavan Trevisa Neran synonyymeiksi ovat paljastuneen DNA-tekniikalla Borgogna, Gattera tai rypäleen Refosco-ryhmään yhdistävä REFOSCO DI GUARNIERI. Refosco di Guarnieri on rypäleen nimi Friulissa, jossa rypäleitä on syöty viininteon asemesta.

Viinien laatupotentiaali korkeintaan    KESKINKERTAINEN.

Sivu tehty 18.8.2016.