Ranskassa Sveitsin rajan läheisyydessä Alpeilla sijaitsevaan Savojiin yhdistettään tumma lajike MONDEUSE NOIRE. Lajike on peräisin myös Itä-Ranskasta Savojin ympäristöstä.. Se on tosin menettänyt voimakkaasti suosiotaan ja rypäle voidaan siellä luokitella väistyväksi, tosin viime vuosina on tapahtunut hieman elpymistä. Vuona 2009 lajikkeen viljelyala Ranskassa oli kuitenkin vaatimaton 300 hehtaaria. Rypäleet ovat voimakastanniinisia sekä voimakashappoisia ja viinit vaativat kypsytystä. Maustemaisuutta pitäisi löytyä suuntuntumasta. Lajike on suhteellisen ja siitä on Itä-Ranskassa mainintoja jo 1700-luvulta nimellä MALDOUX.

1800-luvulla lajike – nimellä Gros Rouge – oli merkittävä myös Rajan toisella puolella Sveitsissä Genevejärven ympäristössä. Sveitsistä lajike on käytännössä hävinnyt, koska vuonna 2009 lajikkeen viljelyala oli enää alle neljä (4) hehtaaria Vaudin ja Geneven kantoneissa. Elinvoimainen köynnös viihtyy parhaiten suhteellisen kalkkipitoisilla vuorenrinteissä. Keskimyöhän kypsyminen ei aiheuta viileässä vuoristossa liikaa ongelmia. Köynnös on kuitenkin suhteellisen tautiherkkä ja myös monet tuholaiset pitävät siitä.

Tumma Mondeuse Noire on siis suositumpi kuin Itä-Ranskan Savojin vaalea lajike Mondeuse Blanche. Mondeuse Noirella ja Mondeuse Blanche on vanhempi-lapsisuhde ja tämän vuoksi Mondeuse Noirella on komea sukuhaara vaikka itse lajike ei ole tuottanut maineikasta jälkikasvua. Mondeuse Blanche on kuitenkin toinen maailmanvalloittaja Syrahin vanhemmista, joten sukupuista kiinnostuneiden kannattaa muistaa, että Mondeuse Noire on joko Syrahin sisarpuoli tai isovanhempi. Monesti Mondeuse Noiren ominaisuuksia köynnöksenä verrataan Syrahiin. Mondeuse Noire ei kuitenkaan viinien laadussa pärjää Syrahille, vaikka ominaisuuksilta sen viinit muistuttavat Syrah-viinejä, myös syvän värinsä puolesta. Jos tarhoilla viihtyy Syrah, niin Mondeuse Noiren kilpailuasema on heikko. Alppien suhteellisen viileä Savoji ei ole ilmastoltaan parhaimpia alueita punaviinien valmistamiseen.

Lisämainetta Mondeuse Noirelle järjestivät kalifornialaiset kun heidän Mondeuse Noire lajikenäyte paljastui italialaiseksi Refosco dal Pecundilo Rosso‒lajikkeeksi. Virallisissa rekistereissä sekaannus korjattiin vasta vuonna 2005, mutta edelleen Jenkkien eli Kalifornian Mondeuse Noiren ja Refoscon viljelyalat eivät ole luotettavia. Merkittäviä ne eivät missään nimessä ole. Mondeuse Noirella on pieni historiallinen kuriositeettiarvo Australiassa sekoitteissa.

Mondeuse Noiren pinkki jo 1800-luvulla löydetty värimuunnossa on nimeltään MONDEUSE GRISE tai paikallisella synonyymillä PERSAIGNE GRISE Savojissa, jossa lajikkeen taimia myydään. Mondeuse Noiren synonyymejä ovat Mondeuse Noire, Gros Rouge, Grosse Syrah, Petite Persaigne, Plant Maldoux ja Savoyan. Mondeuse Noiren mainetta puolustaa sukupuun maineikas Syrah-haara. Rypäle kuuluu viiniköynnössukuun Serine.

Viinien laatupotentiaali    HYVÄ.

Sivu päivitetty 22.8.2017.