Slovenialaisittain nimetty TERRANO tai kroatialaisittain nimetty TERAN on Refosco-ryhmän tumma lajike. Muista Refosco-ryhmän lajikkeista poiketen Terranon viljely keskittyy Adrianmeren perukan länsirannikolle eli Sloveniaan ja Kroatiaan. Italialaisittain nimettynä lajike olisi nimeltään REFOSCO D’ISTRIA tai CAGNINA, mutta virallinen nimi on slovenialaisittain nimetty Terrano. Lajikkeen todennäköisin kotiseutu on Friulin ja Slovenian Karstin (Kras, Carso) tasankoalue. Lisäksi slovenialainen Refoscon yleisnimi Refosk tarkoittaa paikallisessa kielenkäytännössä juuri Terrano-lajiketta. Kroatian ja Slovenian viljelmät tekevät Terranosta Refosco-ryhmän viljellyimmän lajikkeen.

Ensimmäiset kirjallisuusmaininnat Terrano-nimellä löytyvät Keskiajalta 1300-luvulle ja sen jälkeen useissa lähteissä Friulissa. Ensimmäiset maininnat Refosco-rypäleestä ovat 1400-luvulta. Terrano kypsyy muita Refosco-ryhmän lajikkeita aikaisemmin ja kestää suhteellisen hyvin myös myöhäisiä keväthalloja. Muiden Refosco-lajikkeiden tapaan rypäleet ovat suhteellisen runsastanniinisia ja runsashappoisia. Viinit hyötyvät tammikypsytyksestä, jotka yleensä Kroatiassa korostavat enemmän puumaisia maustemaisia, savumaisia sekä soramaisen ja savimaisen maanläheisin piirteitä ilman tyylikkyyttä. Terrano-viinien laatupotentiaali on pykälän Refosco dal Peduncolo Rosso-viinien alapuolella. Viineistä pitäisi löytyä siis suunnilleen Peduncolo Rosso-viinien ominaispiirteet, tosin hieman vähemmän positiivisilla ominaisuuksilla.

Lajikkeen viljelyala oli vuonna 2008 Sloveniassa 1300 hehtaaria. Triesten eteläpuolisella Istrian alueella Terrano oli viljellyin lajike 818 hehtaarilla. Kroatian viljelyala 480 hehtaaria keskittyi myös Istriaan, jossa se on suhteellisen arvostettu lajike. Makedonian tasavallasta löytyy myös lajiketarhoja. Näihin verrattuna Italian lajikkeen vuoden 2000 viljelyala oli 203 hehtaaria Friuli-Venezia Giuliassa sekä – muista Refosco-ryhmän lajikkeista poiketen ‒ myös Emilia-Romagnassa. Kolmesta Refosco-ryhmän päälajikkeesta Terrano on Italiassa vähiten viljelty kun suosituimman Refosco dal Peduncolo Rosson vastaava viljelyala oli 763 hehtaaria.

Terranon alias Teranin synonyymejä ovat Italian puolella Emilia-Romagnan Cagnina sekä Veneton Bregancen Rabiosa sekä Refoscon ja Terranon vaihtelevat yhdistelmät Refosco del Carso, Refosco d’Istria, Refosco Terrano, Terrano del Carso, Terrano d'Istria. Sloveniassa Refosk tarkoittaa oletusarvoisesti juuri Terranoa.

Nautiskelijan Refosco-viinien arviot

Viinien laatupotentiaali positiivisesti    HYVÄ.

Sivu tehty 18.8.2017.