Tumma REFOSCO DAL PEDUNCOLO ROSSO on Refosco-ryhmän arvostetuin ja viljellyin lajike. Refosco yhdistetään Koillis-Italian Friulin sekä Slovenian Karstin tasankoalueelle. Refosco on ollut historiallisesti arvostettu rypäleen nimi Adrianmeren pohjoisosan ympärillä. Refoscon viljely kävi kuitenkin marginaaliseksi 1900- luvun loppupuolella, kunnes Friulissa mielenkiinto siihen heräsi uudestaan 1980-luvulla kun kasvitarhat toivat markkinoille Refosco dal Peduncolo Rosson, jota vielä sillon pidettin Refoscon kloonina (variaationa). Ensimmäiset kirjallisuusmaininnat Refoscosta ovat Keskiajan lopulta 1400‒luvulta. Refosco dal Peduncolo Rosso identifioitiin kirjallisuudessa vasta 1870‒luvulla.

Peduncolo Rosson pitkää ja vakiintunutta asemaa Adrianmeren perukan Friuli-Venezia Giulian ja Veneton ympäristössä tukee sen 2000-luvulla selvitetty sukupuu. Pohjois-Italian Teroldego on Peduncolo Rosson toinen isovanhempi ja toinen vanhempi on Marzemino. Peduncolo Rosso on puolestaan Veneton ja Valpolicellan arvostetuimman ja nykyisin erittäin muodikkaan tumman lajikkeen Corvina Veronesen toinen vanhempi.

Rypäleen lisämääreen voi kääntää ”punakannikkeiseksi marjatertuksi”. Peduncolo Rosso esiintyy yleensä lajikeviininä. Viineillä on sekä laatu- että ikääntymispotentiaali edellyttäen, että rypäleiden hehtaarisadot pidetään kurissa, mikä Toisen maailmansodan jälkeisessä Italiassa kävi välillä harvinaiseksi. Lajike on runsashappoinen ja runsastanniininen. Tanniinien ja vihreyden kurissa pysyminen vaatii rypäleiltä kunnon fysiologista kypsyyttä. Rypäleet kypsyvät myöhään ja sietävät suhteellisen hyvin syyssateita. Viinien etanoli- ja uutospitoisuus on yleensä korkea pitkän kasvukauden avittamana.

Aromeissa on yleensä metsämarjoja, luumua, aluskasvillisuutta sekä maanläheisyyttä ja mausteita hiilimäisen ja grafiittimaisen tammen avittamana. Yleensä viini hyötyy säilytyksestä happojen integroitumiseksi. Laadukkaimmat viinit täyttävät monesti kellariviinin kriteerit. Tanniinit ja hapot antavat viineille säilytyspotentiaalia. Refosco di Faedikseen verrattuna pienemmät rypäleet korostavat Peduncolo-viinien tanniineja. Tyylikkyys ei ole kuitenkaan viinien pääominaisuuksia. Viljelyssä ja valmistuksessa tärkeää on happojen kontrollointi. Viinien värissä on syvyyttä.

Italian vuoden 2000 rypälelaskennan viljelyala oli suhteellisen vaatimaton 720 hehtaaria. Haastavasta rypäleestä siis puhutaan enemmän kuin sitä viljellään eikä siitä tule maailmanmenestystä. Kuumaan ilmastoon lajike sopii heikosti. Kohtuuhintaisten mutkattomien viinien valmistaminen rypäleestä on vähintään haasteellista. Slovenian ja Kroatian puolella Refoscon voi olettaa olevan Terrano alias Teran tai italialaisittain Refosco d’Istria.

Nautiskelijan Refosco-viinien arviot.

Viinien laatupotentiaali positiivisella otteella    ERITTÄIN HYVÄ.

Sivu tehty 18.8.2017.