Espanjalaisista perinteisistä lajikkeista valmistettuja valkoviinejä luonnehtii kansainvälisiin lajikkeisiin, ja myös viileän ilmaston lajikkeisiin verratuna, suhteellisen niukat aromit perinteisen kuuman ilmanalan tyyliin. Tyylikkyys ei ole myöskään viinien tunnuspiirteenä. Monesti sekoitteilla haetaan potkua, aromeja ja tyylikkyyttä parannetaan Kansainvälisillä lajikkeilla, etunenässä kaikkialla arvostetulla Chardonnaylla. Espanjassa tosin riittää paikallisia lajikkeina, myös vaaleina. Nautiskelija käyttää rypäleluokituksena nimeä Espanjan vaalea sekoite, jos mukana on Espanjan paikallisia lajikkeita, joita ei viljellä muualla.

Espanjalaiset valkoviinit ovat vasta modernilla tekniikalla ja jäähdytetyllä (lämpökontrolloidulla) käymisellä (vuoden 1986 Espanjan EU:hun liittymisen jälkeen) saatu kansainvälisen maun edellytämälle tasolle. Viinit ovat parhaimmillaan nuoruuden hedelmäisinä ja raikkaina. Pääasiallinen ja laajalle Espanjassa levinnyt lajike on Macabeo. Keski-Espanjan kuivan ja kuuman ylänköalueen viljellyin lajike on neutraali Airen. Kataloniassa puolestaan viljellään Macabeon lisäksi Parellada sekä Xarelloa, jotka muodostavat Nautiskelijalla cavasekoitteen. Kolmannella vuosituhannella on lisääntyvästi haettu paikallisia Iberian niemimaan ominaisuuksia Albariño-lajikkeesta.

Perinteisesti arvostetuimmat ja pitkäikäisimmät, pitkään tammikypsytetyt viinit ovat tulleet Riojasta, mutta Malvasian viljelyn voimakas vähentyminen on samalla heikentänyt valkoviinien laatutasoa ja säilyvyyttä. Riojan valkoviinien lajikkeille annetaan nimitys Riojan vaalea sekoite, jos niissä on käytetty Macabeon lisäksi muita Riojan sallittuja vaaleita lajikkeita. Historiallisesti kuuman Espanjan valkoviinien laatumaine oli huomattavasti maan punaviinejä heikompi. Kuuman ilmanalan tyylisesti valkoviinien identifioitavat arominaisaroromit olivat niukat ja vasta nykytekniikalla ja aromaattisilla hiivoilla niihin on saatu helpommin identifioitavia ominaisuuksia.

Espanjalaisesta tyylistä poikkeavat Koillis-Espanjan viileän Galician Rias Baixasin Albariño-viinit ovat lajikeviineinä haettavissa lajikkeen nimellä. Espanjan arvostetuimpiin valkoviineihin kuuluu nykyisin joko kokonaan tai dominoivasti Verdejosta valmistetut Ruedan valkoviinit. Ne muistuttavat yllättävän paljon Sauvignon Blanc –viinejä, jonka viljelyä suhteellisen viileässä Kastilia-leonin Ruedassa on yleistynyt.Arvioidut Espanjan vaalean sekoitteen luokituksen saaneet viinit. Näiden sekoiteviinien päämyyntiargumentti on kohtuullinen hinta.

Viinien laatupotentiaali riippuu ratkaisevasti käytetystä rypälecocktailista, ja parhaimmillaan se on    HYVÄ.

Sivu päivitetty 12.7.2016.