Ranskan Alsacen valkoviinit mielletään lajikeviineiksi. Tuottajien edullisimmissa viineissä käytetään monesti sekoitteita ja kolmannella vuosituhannella myös hinnakkaammissa viineissä sekoitteen ovat yleistyneen Uuden maailman viinien tapaan. Virallisesti Alsacen useamman lajikkeen viinin luokitus on Edelzwicker alkuperämerkinnällä Alsace Edelzwicker, josta saa käyttää pelkää Alsace-alkuperämerkintää epämyyvän Edelzwickerin asemesta. Lajikkeiden nimet korvataan yleensä sekoitteissa tavaramerkillä. Joillakin viljelijöillä sekoite on jo valmiina tarhoilla. Tämä sekoite ei tarvitse väriä kuvaavaa lisämäärettä, koska vain vaalean lajikkeet ovat Edelzwicker-viineissä sallittuja. Kuohuviineihin ja roseeviineihin väri saadaan Alsacen ainoasta sallitusta tummasta lajikkeesta Pinot Noirista.

Alsacen jalot lajikkeet ovat voimakasaromiset Riesling, Pinot Gris, Gewurztraminer ja Muscat. Alsacessa Muscat tarkoittaa odotusarvoisesti vaatimattoman laatuista Muscat Ottonelia. Jos Muscatin joukossa on kolmannes pienisatoista ja vaikeasti viljeltävään jaloa muskatellilajiketta Muscat Blanc á Petit Grains, paranee viinin laatutaso ja säilyminen huomattavasti, tosin iän myötä aromien vaativuus korostuu. Nämä jalot lajikkeet ovat yleensä sekoitteissa vähemmistönä.

Sen sijaan sekoitteessa pääpainon muodostavat neutraalimmat ja volyymipainotteiset ei-jalot lajikkeet Pinot Blanc mukaan lukien Pinot Auxerrois ja Silvaner sekä nykyisin myös Chardonnay (etenkin kuohuviineissä). Alueen tummaa lajiketta Pinot Noiria saa käyttää vain punaviinien, roseeviinien sekä kuohuviinien tuotannossa. Aikaisemmin suosittu Chasselas on käytännössä poistunut viljelystä, satunnaisia palstoja lukuun ottamatta. Myös muualla ja etenkin Uudessa maailmassa kolmannella vuosituhannella ovat yleistyneet Alsacen jalojen lajikkeiden sekoitteet.

Sekoitteessa pääpaino on nuoruuden hedelmäisyydellä, pyöreydellä sekä yleensä mutkattomilla vaikeasti identifioitavilla aromeilla. Maaperävetoisuus ei yleensä ole sekoitteissa haettu ominaisuus ja lisäksi sen kehittyminen vaatii muutaman vuoden säilytyksen. Selvää jäännössokeria jätetään usein. Hapot pyritään aktiivisesti pitämään kurissa. Tyylikkyys saattaa sitä vastoin usein olla niukempaa., etenkin jaloihin lajikkeisiin verrattuna. Aromeissa on usein kypsää päärynää, omenaa sekä maanläheisyyttä yrttimäisyyttä ja mausteisuutta korostavalla tyylillä. Laatuun vaikuttaa ratkaisevasti kuinka paljon sekoitteeseen on käytetty jaloja lajikkeita ja luonnollisesti maaperän ominaisuudet. Kun erilaisista maaperistä tulevia viinejä sekoite, häviävät odotusarvoisesti myös maaperään identifioitavat ominaisuudet.

Nautiskelijan Alsacen Edelzwicker-viinien arviot.

Sekoiteviinien laatupotentiaali jaloilla lajikkeilla ja/tai poikkeuksellisen laadukkaalla maaperällä    ERITTÄIN HYVÄ,
Volyymirypäleiden ja volyymialueiden viinit ovat helposti laatutasoltaan tyydyttäviä, etenkin kasvuolosuhteiltaan haastavina vuosina

Sivu päivitetty 12.7.2017