Espanjan tumma sekoite on kirjavaa kokoelma eri rypäleitä eikä niitä kannata yksityiskohtaisesti eritellä, etenkään koska espanjalaisten viinien laatupotentiaali ei ole huippua muutaman nimekkään alueen ulkopuolella. Nautiskelijan Espanjan tumma sekoite tarkoittaa, että sekoitteessa on jokin paikallinen lajike, jota ei viljellä muualla eikä kyseiselle rypälecocktailille ole muuta nimeä. Espanjan laadukkaimmat punaviinit valmistetaan Tempranillosta sekä mahdollisesti Grenachesta alias Garnachasta. Paikallisista lajikkeista Mourvedre alias Monastrell on Länsi-Espanjassa arvostettu. Espanjan tumma sekoite on pääosin Tempranillo-vetoinen. Sekoitteen nimitys voi Nautiskelijalla olla myös Midin tumma sekoite, jos Tempranillo puuttuu ja rypäleet ovat samat kuumaan ja kuivaan ilmastoon sopivat lajikkeet kuin Ranskan Midissä (Languedoc-Roussillon). Espanjan lansiosien yleinen lajike on lisäksi Bobal edellämainittujen lisäksi. Kansainväliset lajikkeet Cabernet Sauvignon etunenässä, mutta myös Merlot ja Syrah, yleistyivät 1900-lopussa parannerypäleinä, etenkin vientiviineissä.

Sekoitteen ominaisuuksia luonnehtii parhaimmillaan kypsät puutarhamarjat tummien kirsikoiden ja vadelman vetämänä. Heikommissa viineissä korostuvat puolestaan kirpeät metsämarjat. Maanläheisyys ja monesti, etenkin Levantessa, aluskasvillisuus ovat tunnuspiirteenä samoin kuin hapokkuus. Viinit ovat monesti kohtuutanniinisia, tosin kalliit pikkutuotannon reilun tammitetut viinit ovat lisääntyneet. Tyylikkyys on yleensä viineissä vaatimatonta. Amerikkalainen tammi antaa puolestaan toffeemaisia, suklaamaisia, savumaisia ja maustemaisia aromeja. Kehittyneissä viineissä lisääntyvät eläimelliset ja nahkamaiset aromit. Selvät tammen aromit ovat aikaisemmin luonnehtineet espanjalaisia viinejä, mutta nykyisin ne valmistetaan yhä useammin nuoruuden hedelmävetoisuutta korostavaan tyyliin. Edullisissa viineissä kolmannella vuosituhannella tammituksesta on lisääntyvästi luovuttu kokonaan.

Espanjan tumma sekoitteen muodostavien viinien parhaimmat arviot sekä
Viinien heikoimmat arviot. Näitä viinejä riittää Alkossa.

Viinien laatupotentiaali yleisarvosanalla    ERITTÄIN HYVÄ,
Käytetyt rypäleet ja myös alue vaikuttaa viinin laatuun ratkaisevasti. Volyymirypäleiden ja volyymialueiden viinit ovat helposti laatutasoltaan enintään tyydyttäviä.

Sivu päivitetty 12.7.2016.