Tumman Bobalin viljely rajoittuu pääosin kuivaan ja kuumaan itäiseen Keski-Espanjaan. Bobal on volyymilajike elinvoimaisena ja satoisana. Viljelyn suosion kannalta lajikkeen pääetu on erinomainen kuivuuden kestävyys. Aikaisemmin se on ollut suosittu rypälemehutiivisteiden raaka-aine. Lajike kuuluu Espanjan viljellyimpiin. Vuonna 2007 lajikkeen virallinen viljelyala oli Espanjassa 85124 hehtaaria, josta Kastilia-La Manchassa 51277 hehtaaria ja Valenciassa 33389 hehtaaria. Robinson-Harding-Vouillamozin (2012) mukaan todellinen viljelyala on kuitenkin suurempi, joten lajikkeen viljelyalan voi Espanjassa pyöristää hulppeaksi 100 000 hehtaariksi.

Viinit ovat yleensä rustiikkeja (karkeatekoisia tyylikkyyden vastakohtana), mihin vaikuttaa suurten terttujen epätasainen kypsyminen toisen (ei-espanjalaisen) kuuman ilmaston lajikkeen Zinfandelin alias Primitivon tyylisesti eivätkä tammitettujen Zini-viinien aromit ole vieraita vastaavissa Bobal-viineissä. Ei-kypsät rypäleet tuottavat helposti vihreitä piirteitä ja ylikypsät rypäleet puolestaan rusinamaisia sekahedelmiä. Kohtuulliset tanniinit ja kypsyys tekevät viineistä yleensä pehmeitä ja viinit ovat kuuman kasvuympäristön huomioiden riittävän hapokkaita. Paahtuneissa aromeissa on yleensä marjojen kuorten aromeja, aluskasvillisuutta ja hiilimäisyyttä sekahedelmäisten piirteiden ohella.

Espanjalaisittain potku on kuitenkin niukempaa ja viinien suuntuntuma jää helposti kevyen puolelle. Viinit ovat parhaimmillaan nuorena juotavan mutkattomia. Tammi ‒ etenkin uutena ‒ tuottaa viineihin selvää lisäarvoa, mikä nostaa (Nautiskelijan) laatupotentiaalin hyväksi. Viinien säilytyspotentiaali on kuitenkin heikko. Mikäli paikalliset tuottajat panostavat viinien laatuun on Itä- ja Kaakkois-Espanjan lajikkeena yleensä laadukkaampi Mourvedre alias Morrastell.

Nykymaailmassa vanhoista köynnöksistä ja erikoisista lajikkeista valmistetuilla hinnakkaammilla viineillä on riittävää kysyntää kuriositeettien ja persoonallisuuksien metsästäjille, myös Bobalin osalta. Laatuun panostettavien tuottajien on kuitenkin ”kiivettävä” vuorenrinteitä ylöspäin, jotta viinien etanolia saadaan kohtuullistettua ja raikkautta parannettua. Bobalin pääarvo on kuitenkin volyymiviineissä. Koska Espanjassa voidaan nykyisin köynnöksiä keinokastella, on volyymiviineihin Espanjassa tarjolla lisääntyvästi laadukkaampia lajikkeita edullisesti. Roseissa lajike on omimmillaan.

Määrällisesti suositulla lajikkeella riittää synonyymejä: Balau, Bobos, Carignan Espagnol, Carignan d'Espagne, Coreana, Espagnol, Moravio, Pobreton, Provechon, Rajeno, Requena, Terret d'Espagne, Tinto de Requena, Tinta Madrid, Tonto de Zurra ja Valenciana, tosin harvoin etikettiin asti.

Nautiskelijan arvioimat muutamat Bobal-lajikeviinit.

Viinien laatupotentiaali     HYVÄ     uuden tammen avulla.

Sivu päivitetty 15.10.2015.