Tumma NEGRAMOLL on Iberian niemimaan saarien (Kanarian saaret ja Madeira) lajike. Kotoisin lajike on erittäin todennäköisesti Andalusiasta nimellä MOLLAR tai virallisesti nykyisin MOLLAR CANO. Yli 80 prosenttia madeiroista valmistetaan tästä rypäleestä aikaisemmalta nimeltään TINTA NEGRA MOLE tai vuodesta 2000 saarella viralliselta nimeltään TINTA NEGRA. Ilman rypälenimitystä lajikkeen nimi on NEGRA MOLE. Nimi Negra Mole on todennäköisesti johdettu lajikkeen alkuperäisestä andalusialaisesta nimestä Mollar Negro. Negramoll on elinvoimainen ja sopeutuvainen helposti viljeltävä köynnös runsassatoisena korkean sokeripitoisuuden tuottavilla rypäleillä. Hintaherkille viineille Negramoll on erinomainen rypäle. Oli merkittävä rypäle Etelä-Amerikassa 1800-luvulle saakka. Nykyisin sitä löytyy hieman Perusta paikallisen tisleen Piscon valmistusta varten. Lajikkeen kirjallisuusmaininnat oikeuttaa sen tärkeys madeiran tuotannossa. Viinien keskinkertainen laatu ei oikeuttaisi kirjallisuusmainintoja.

Alun perin Tinta Negra Molen oletettiin olleen Madeiran paikallinen lajike mutta geenitekniikalla se paljastui samaksi kuin Andalusia Mollar Cano. Lajike on kulkeutunut Madeiralle mantereelta. Tinta Negra Molen määrällinen voittokulku alkoi 1800-luvun lopulla kun viinikirja saapui saarelle. Saarelaiset siirtyivät lisääntyvästi vartetuissa köynnöksissä paksukuorisen ja robustin Negra Molen viljelyyn herkkien ohutkuoristen vaaleiden jalojen lajikkeiden asemesta. EU:n myötä tulleet taloudelliset kannustimet jaloihin lajikkeisiin siirtymiseksi eivät ole purreet. Väkevän madeiran tuotanto kuitenkin supistuu muiden väkevöityjen viinien tapaan. Madeira-viini onkin nykyisin lähinnä historiallinen reliikki. Tinta Negra Molen ansiona on ollut, että lajike on aitoviiniköynnös (Vitis vinifera) päinvastoin kun saaren pöytäviineiksi luokiteltujen mietojen viinien valmistuksessa suositut hybridit. Saarella ei ole laatuviinitasoista mietojen viinien tuotantoa.

Rypäle tuottaa sekä miedoissa että väkevöidyissä viineissä nopeasti kehittyviä mahdollisimman nuorena juotavia viinejä. Tyylikkyys ei ole viinien tunnuspiirteenä vaan helposti rustiikin maanläheiset ja katkeroainemaisen yrttimäiset piirteet. Tanniinit ovat määrällisesti kuitenkin kohtuulliset. Rypäleestä valmistetaan lajikeviinejä ja se sopii hyvin sekoitteisiin. Viinien suuntuntuma jää yleensä kevyen puolelle. Rypäleen korkean sokeripitoisuuden tuoma etanoli sekä matalat hapot tekevät viineistä pehmeitä. Lajikeviineillä ei ole selviä ominaisaromeja. Madeiran lämpökäsittely, yleensä estufa ja laadukkaammissa madeiroissa canteiro, tuo hunajamaisia ja pähkinämäisiä sekä (härskin) rasvamaisia piirteitä eli yleensä reilusti hapettuneen viinin tapaista madeiramaisuutta.

Vuonna 2008 Espanjan virallinen Negramollin viljelyala oli 1243 hehtaaria, kaikki Kanarian saarilla. Mantereella puolestaan Mollarin viljelyala oli 486 hehtaaria, pääosin Extremadurassa. Tinta Negra Molen viljelyala Madeiralla oli puolestaan 277 ha. Madeira-pullojen etikettiin Tinta Negra päätyy erittäin harvoin, vaikka rypäleestä valmistetaan yli 80 prosenttia madeiroista. Saaren yleisimmän jalon lajikkeen Verdelhon viljelyala oli 47 ha. Kanarian saarilla Negramoll on määrällisesti merkittävä rypäle laajalla nimikirjolla. Azoreilla rypäleestä valmistetaan nimellä Saborinho mietoja viinejä..

Madeiran perinteiset jalot lajikkeet ovat vaaleat Sercial, Verdelho, Boal, Malvasia alias Malmsey sekä nykyisin sukupuuton partaalta elvytetty Terrantez. Nämä lajikkeet edustavat myös eri makeusasteita. Aikaisemmin Tinta Negra Molea käytettiin näissäkin. Jos tyyli sisältää rypäleen nimen, niin EU-aikakaudella viinin on pitänyt olla valmistettu kyseisestä lajikkeesta. Tukiaisten avulla näillä jaloilla lajikkeilla on yritetty korvata laadullisesti ongelmallisen Tinta Negra Molen viljelyä, mutta huonolla menestyksellä, jotta Madeira-viinejä olisi muutakin käyttöyhteyttä kuin ruoanlaitto.

Negramollin alias Tinta Negra Molen synonyymejä ovat Molar, Mollar, Mollar Cano, Mollar de America, Mollar de Cadiz, Mollar de Granada, Mollar de Huelva, Mollar ICA, Mulata, Negra Criolla, Negra Mole, Negramolle, Rabo de Ovelha Tinto, Saborinho, Tinta de Madeira ja Tinta Negra.

Nautiskelijan arvioimat Tinta Negra Mole-madeirat.

Erityylisten lajikeviinien laatupotentiaalin yleisarvosana    TYYDYTTÄVÄ.

Sivu päivitetty 22.8.2018.