Vaalea huippuhapokas SERCIAL yhdistetään lähinnä kuivimpaan, lajikkeen nimeä kantavaan madeiraan. Sercial on englantilaisten antama ja vakiintunut nimi rypäleelle. Lajike on kulkeutunut Madeiralle todennäköisesti mantereen Dãon seudulta. Kirjallisuusmainintoja edistää arvostetun madeira-rypäleen lisäksi lajikkeesta mantereella käytetty nimi ESGANA CÃO, jonka voi suomentaa ”Koiran kuristajaksi” (engl. Dog Strangler). Se on Sercialin virallinen synonyymi. Nimityksellä tarkoitetaan sitä, että koiratkin jättävät näin voimakashappoiset rypäleet koskematta. Hapot antavat väkevöidylle viinille tarvittaessa huippupitkän iän. Olemukseltaan lajike on sekoiterypäle miedoissa viineissä. Happopommista on vähintään haastava valmistaa kuluttajaystävällisiä, riittävän kuivia valkoviinejä.

Madeira-viini ei ole enää muodikasta muiden väkevöityjen viinien tapaan. Lajikkeen viljelyala oli saarella vuonna 2010 20 hehtaaria ja koko Portugalissa 70 hehtaaria. Määrällä mitattuna lajike on kuriositeetti mutta julkisuutta pitää esillä sen saavutuksen kuivimman madeiran tuotannossa. Kuivina myytäviin lajikemaderoihin on pakko jättää selvää jäännössokeria, joten aistinvaraisesti ne ovat (vähintään) puolikuivia. Portugalin mantereella lajiketta käytetään sekoitteissa happoja lisäämään eikä siitä tiettävästi ole valmistettu mietoja lajikeviinejä. Lajiketta lisätään lähinnä Vinho Verdeen, vaaleaan porttiin sekä Bucelasin valkoviiniin. Lajike on myös sallittu Setubalin makeissa väkevöidyissä viineissä.

Viinien aromeissa on yleensä sitruunaa eri muodoissa, omenaa, kukkamaisuutta sekä tammikypsytyksen pituudesta riippuen sekahedelmiä, mausteita ja erilaisia pähkinöitä. Voimakas hapokkuus antaa yleensä selvää pistävyyttä ja terävyyttä raa’an kotamaisia omenoita ja katkeroainemaisen ruohomaisia yrttejä korostaen.

Sercialin synonyymejä ovat Arinto dos Acores, Esgana, Esgana Cão, Esganinho ja Esganoso. Arinto dos Azores on eri lajike Arinto de Bucelas alias Pedernã ja Arinto do Dão alias Malvasia Fina. Aikaisemmin Sercialin sanottiin olevan johdettua rypäleen portugalilaisesta nimestä Cerceal, mutta Dãon Cerceal Branco on kuitenkin eri lajike kuin Sercial. Sercialinho on myös eri lajike kuin Sercial. Miedoissa viineissä rypäle voi esiintyä Portugalin vaalean sekoitteen alla. Sercial-madeirat.

Väkevöityjen Sercial-madeirojen laatupotentiaali    KIITETTÄVÄ.
Mietojen viinien laatupotentiaali kuitenkin    TYYDYTTÄVÄ.

Sivu päivitetty 22.8.2018.

Sercial,Arinto dos Acores,Arinto dos Azores,Esgana Cão,Esgana Cao,Esganinho, Esganiso,Esganoso