Portugalin Boalista englantilaistettu ja kansainvälisesti tunnettu nimi on Bual. Vaalea Bual yhdistetään lähinnä madeiraan ja sen toiseksi makeimpaan tyyliin ennen Malvasiaksi/Malmseyksi nimettyjä viinejä. Portugalissa ei ole panostettu historiallisessa mielessä lajikkeiden identifiointiin, ja itse asiassa lajikenimitys Boal voi tarkoittaa useita riittävän samankaltaisia lajikkeita, jotka toisaalta oikeuttavat yhden lajikenimen käyttöön. Bual lajikenimenä on Nautiskelijalla yhdistettävissä vain madeiraan.

Bual-lajikkeen osuus kävi alhaisimmillaan madeira-viineissä yhdessä prosentissa. Jancis Robinson nimeää yleisimmäksi ja laadukkaimmaksi alalajikkeeksi Bual Cachudon ja niukkasatoisimmaksi Bual Brancan. Lajikenimityksen ongelmia korostaa, että nykyisin Bual Cachudoa pidetään samana kuin suuren Malvasia-perheen Malvasia Finaa. Portugalissa Boalin lajikemuunnoksiksi on lisäksi nimetty Boal Carrasqueenha, Boal de Alicante ja Boal Bonifacio. Nautiskelija ei ole maistanut mantereen Boal-viinejä ja silloin niiden lajikenimitys oli todennököisesti Boal eron tekemiseksi madeiran Bualiin eikä mantereen ja saaren lajikkeiden yhtäläisyydestä ole riittäviä takeita.

Madeiran aromeissa maistuu kuummennuksen tuoman paahtuneisuuden lisäksi yleensä kuivatut sekahedelmät, (maito)suklaa ja mausteet. Hedelmäisyyden, hapokkuuden ja aromikkuuden pitäisi korostua etenkin Malmsey-madeiroihin verrattuna (osittain koska makeutta on vähemmän).

Nautiskelijan arvioimat Bual-madeirat.

Laatupotentiaali miedoissa viineissä hyvä, madeiroissa täydellinen. Artikkelin loppu