Vaalea Terrantez, tai yksilöitynä muista Portugalin Terrantez-nimisistä lajikkeista Terrantez da Madeira, kuoli lähes sukupuuttoon Madeiran saarella. Lajiketta istutettiin hieman 1980-luvulla. Historiallisesti tämän arvostetun saaren vaalean lajikkeen viljelymäärät ovat olleet vähintään vaatimattomat. 2000-luvulla lajikkeen Madeiran viljelyala oli alle kaksi hehtaaria. Lajiketta ei pidä sekoittaa nimien samankaltaisuudesta huolimatta argentiinalaiseen Torrontes-lajikkeeseen. Madeiran saaren Terrantez on varmistunut eri lajikkeeksi kuin Portugalin pohjoisempien Atlantin saarten Azorien saman nimiset lajikkeet Terrantez da Terceira ja Terrantez do Pico.

Lajikkeen uusi arvostus perustuu viinien tyylikkyyteen, sävykkyyteen sekä kukkeisiin aromeihin hapokkuuden ja huippupitkään varastointia edistävien katkeroainemaisten tanniinien avittamana. Nuorena lajikkeesta valmistettuja madeiroja ei voi nauttia. Lajikemadeiran tyyli makea ja aistinvaraisesti korkeintaan makeahko reilujen happojen ja katkeroaineiden vuoksi.

Rypäleen ongelmaksi on koitunut poikkeuksellisen alhainen tuottavuus, joko joinakin vuosi voi olla nolla. Lisäksi lajikkeen erittäin ohutkuoriset rypäleet kypsyvät erittäin myöhään ja ovat halkeamisherkkiä. Lajike pysyy historiallisen kuriositeettina, tosin Alkoonkin asti siitä on kerran päätynyt.

Nautiskelijan parin lajikemadeiran arviot.

Väkevöidyn madeiran laatupotentiaali    KIITETTÄVÄ, eikä rypälettä viljelllä muualla kuin Madeiran saarella, joten mietojen viinien mahdollinen laatupotentiaali    LUOKITTELEMATON.

Sivu päivitetty 12.7.2016.