Vaalea Grechetto tai tarkemmin rypäleen kotiseudun paljastava Grechetto di Orvieto yhdistetään Umbriaan mutta on myös muualla Italiassa tunnettu. Se on Nautiskelijan Keski-Italian vaaleassa sekoitteessa pääsääntöisesti Trebbiano-ryhmän lajikkeita persoonallisempi. Grechetto esiintyy yleensä sekoiteviineissä täydennerypäleenä, mutta lajikeviinitkään eivät ole harvinaisia. Lajike sopii laatupotentiaalinsa ja riittävän persoonallisuutensa ansiosta kunnianhimoisille tuottajille. Keski-Italian muihin paikallisiin rypäleisiin verrattuna viineissä on yleensä selvää potkua sekä pähkinäistä ja öljymäistä pyöreyttä. Paksukuoriset rypäleet ovat vastuskykyisiä harmaahomeelle, joten rypäle sopii hyvin kuivatuista rypäleistä valmistettuihin vinsanto-viineihin.

Grechetto on nimeltään hieman ongelmallinen lajike, koska Italian tilastoissa ja säädöksissä sillä viitataan kahteen lajikkeeseen. Pignoletto, synonyymiltään Grechetto di Todi on eri lajike kuin Grechetto di Orvieto synonyymien samankaltaisuudesta huolimatta. Rypäleillä on kuitenkin todennäköisesti sukulaisuutta. Vuoden 2000 Italian rypälealalaskennassa Grechetto-lajikkeiden viljelyala oli 1204 hehtaaria. Grechetto di Orvieto on siten suhteellisen vähän viljely harvinainen lajike.

Aromeissa löytyy yleensä erilaisia omenan aromeja ja tehoviljeltynä päärynää sekä kukkamaista yrttimäisyyttä maaläheisinä ja yleensä selvien katkeroaineiden pyöristämänä. Yleensä Grechetto parantaa sekoitteiden suuntuntumaa ja tavaraa. Viinien pitäisi säilyä muutama vuosi. Vinsanto-viineihin lajike antaa potkua ja säilyvyyttä. Mutkattomiksi Grechetto-viinejä ei voi kuvata.

Eteläisessä Italiassa kaikki kreikkalaisuuteen viittaavaa on ollut historiallisesti erittäin arvostettua, joten myös rypäleiden nimissä riittää ristiriitaisia ja harhaanjohtavia kreikkalaisuuteen viittaavia nimiä. Vasta modernilla kolmannen vuosituhannen geenianalyysitekniikalla on pystytty tieteellisesti identifioimaan ja yksilöimään ei lajikkeita. Grechetto-lajiketta ei pidä sekoittaa eteläitalialaiseen pelkkään Greco-lajikkeeseen eikä myöskään Greco-ryhmän lajikkeisiin.

Grechetto di Orvieton synonyymejä ovat pelkkä Grechetto tai tarkennettuna Grechetto Bianco sekä Grechetto Spoletino. Kirjoitusasu voi olla myös Greghetto. Nautiskelijalla rypäle esiintyy todennäköisimmin Keski-Italian vaaleassa sekoitteessa.

Viinien laatupotentiaali    HYVÄ.

Sivu päivitetty 9.9.2018.