Vasta uudella vuosituhannella on päästy riittävään selvyyteen eteläisessä Italiassa suosittujen ja arvostettujen Greco-alkuisten rypäleiden taustoista. Greco tarkoittaa kreikkalaista ja Etelä-Italiassa ja etenkin Campaniassa kreikkalaisuus on ollut arvostettua. Historiallinen liikkuminen oli helpointa veneellä/laivalla merenkurkun toiselle puolelle lähinaapuri Kreikkaan, myös saappaankärjen länsipuolelta. Greco-johdannaiset rypäleet voivat olla vaaleita tai tummia, joten hämmennys pitäisi olla varmaa epäjohdonmukaisesti lajikenimien suhteen. Pelkistäen voi sanoa, että pelkkä vaalea lajike nimeltä Greco assosioituu Campaniaan kun puolestaan Greco Bianco johdannaisineen sekä Greco Nero johdannaisineen assosioituvat etelämmäksi ja vielä epämääräisemmän kulttuurialueen Italian saappaankärjen Calabriaan.

Vaaleita rypäleitä ovat pelkkä Greco sekä erillisenä lajikkeena Greco Bianco (sic).
Tummia rypäleitä ovat Greco Nero di Sibari sekä Greco Nero di Verbicaro. Tumma nimi Greco Nero on liian ympäripyöreä lajikkeen identifioimiseksi.

Vaaleita Greco-lajikkeita EIVÄT ole Greco-alkuisista synonyyminimistä huolimatta: Vaalea Malvasia de Lipari alias Greco Bianco di Gerace ja
Vaalea Erbaluce alias Greco Bianco di Novara.

Tummia Greco-lajikkeita EIVÄT ole Greco-alkuisista synonyyminimistä huolimatta: Giron alueen Greco Nero, joka on Nerello-lajike,
Scillan alueen Greco on Castiglione-lajike sekä
Lametinon alueen Greco, joka on Magliocco Dolce-lajike.

Italian vuoden 2000 rypälealalaskennassa nimellä Greco Nero ilman lisämääreitä viljeltiin rypälettä 3041 hehtaarilla. Määrällisesti kyseessä ei ole merkityksetön lajike tai tarkemmin lajikkeet. Greco Nero -lajikkeiden voisi olettaa hieman muistuttavan Campanian kuuluisuuden Aglianicon ominaisuuksia, tosin vähäisemmillä hapoilla, vähäisemmillä tanniineilla sekä niukemmalla hedelmäisyydellä. viinein sopii olettaa korostuvan edukseen nuorina juotavissa viineissä. Lue lisää Etelä-Italian tumman sekoitteen alta.

Nautiskelijan tietokannan Greco-lajikkeen viinien pitäisi olla lisämääreetöntä vaalea Grecoa, mutta myös muut Greco-alkuiset vaaleat ja tumman lajikkeet liitettään siihen. Yleisneuvona on, että Greco-nimien kanssa pitää olla varovainen, etenkin ilman tarkentavia lisämääreitä.

Lajikeviiinien yleisarvosana    HYVÄ.

Sivu päivitetty 12.11.2017.