Pelkkä GRECO ilman lisämäärettä on eteläisen Italian Campanian lääniin yhdistettävä vaalea lajike. Suomalaisille viinifriikeille voi kuitenkin olla tutumpi rypäleen lisämääreellinen nimi GRECO DI TUFO, joka on samalla samanniminen DOCG-alkuperämerkintä. Viimeisimmät geenitutkimukset ovat paljastaneet Grecon identtiseksi toisen lajikkeen Asprinion kanssa. Aspriniosta on mainintoja jo 1600-luvulta, joten Greco on vanha lajike. Crecolla on myös sukulaisuutta Aleatico-lajikkeen kanssa. Kreikkalaiseen viittaavasta nimestä huolimatta lajikkeella ei ole pystytty osoittamaan yhteyttä kreikkalaisiin lajikkeisiin kuten ei muillakaan kreikkalaisiksi nimetyillä Etelä-Italian lajikkeilla. Tarinoiden mukaan lajike olisi tullut Etelä-Italiaan kolme tuhatta vuotta sitten ja olisi ollut siten jo roomalaisille tuttu ja heillä myös arvostettu lajike..

Rypäleet kypsyvät myöhään ja köynnös on herkkä härmäsienille, joten kasvukauden on oltava pitkä ja ilmaston kuivaa Etelä-Italian tapaan, Rypäälle ei ole tyypillistä, kuuman ilmaston lajikkeen tapaan, selvä aromaattisuus vaan yleensä hienovarainen sävykkyys sekä vulkaanisen maaperän avittaman mineraalisuus yhdistettynä katkeroainemaiseen kirpeyteen. Suuntuntuma on keskitäyteläinen-täyteläinen -linjalla ja korkean etanolipitoisuuden ja kypsyyden avittaman pyöreyden pitäisi korostua. Potkua antaa yleensä selvät luumarjojen kivimäiset ja marjojen siemenmäiset katkeroaineet. Lajike sopii tammitukseen ja laatuviineissä hyötyy pullokypsytyksestä. Viinit sopivat asiantuntijan mentaliteetille eli mutkattomiksi niitä ei voi kuvata.

Italian lajikkeen vuoden 2000 viljelyala oli 941 hehtaaria sekä vielä silloin eri lajikkeeksi luokitellun Asprinion 414 hehtaaria, yhteensä 1355 hehtaaria. Rypäleen viljely keskittyy Campaniaan ja siellä alueille Avellino, Benevento, Napoli ja Salerno. Viljelmiä löytyy myös Apuliasta, Molisesta, Laziosta sekä Luoteis-Italian Liguriasta ja myös Toscanasta. Campaniassa rypälettä arvostetaan monissa virallisen laatuluokituksen mukaisissa lajikeviineissä mutta on myös sekoiteviineissä suosittu.

Pelkän Greco-nimisen lajikkeen synonyymejä ovat Asprinio, Greco del Vesuvio, Greco delle Torre, Greco di Napoli, Greco di Tufo ja Grieco di Castelvenere. Greco on siis eri lajike kuin Greco Bianco, eikä ole sukua tummien Greco Nero-lajikkeiden kanssa..

Nautiskelijan vaalean Greco-lajikkeen arviot.

Lajikeviinien laatupotentiaali vähintään    HYVÄ.

Sivu päivitetty 12.11.2017.