Vaalea GRENACHE BLANC tai espanjalaisittain GARNACHA BLANCA on tumman Grenachen vaalea muunnos, jota käsitteellään suhteellisen suuren suosion ja luonnollisesti värierojen seurausten perusteella omana lajikkeena. Tummakuorisempi, mutta toinen vaalea Grenache lajike Grenache Gris, joka monesti esiintyykin Blancin seuralaisina sekoitteissa. Lajike on tarvittaessa satoisa ja vaatii reilua lämpöä. Köynnös on taudinkestävä. Lajiketta on viljelty etenkin lämpimissä Roussillonissa alueen väkevöityihin viineihin sekä Koillis-Espanjassa. Se on myös Chateauneuf-du-Papen suosituin vaalea lajike. Nautiskelijalla Grenache Blanc kuuluu Rhonen vaaleaan sekoitteeseen. Nykyisin Midissä siihen käytetään yhä useammin parannerypäleenä kansainvälisiä aromaattisia lajikkeita. Puhtaat lajikeviinit ovat suhteellisen harvinaisia ja yleensä viinien korkeaa etanolipitoisuutta ja alhaista hapokkuutta pitää korjata muilla lajikkeilla ja lisäksi vihreys tulee jälkimaussa helposti ongelmalliseksi.

Grenache Blanc –viinien ominaisuuksia ovat matalahapokkuus, suhteellisen nopea hapettuminen, etanolimainen ja öljymäinen pyöreys sekä kukkamaiset aromit päärynämäisillä ja omenamaisilla hedelmien aromeilla yleensä reilun uutospitoisena ja maanläheisenä. Viinit on suunniteltu yleensä nuorena juotavaksi. Tammitus nostaa viinien laatua sekä lisää sävyjä ja elinkaarta. Lajiketta voi hyvin pitää Midin ja Koillis-Espanjan "omana" vaaleana ja perinteistä mutkattomuutta ja lämpimän ilmaston kypsyyttä korostavana lajikkeena ilman selviä ominaisaromeja.

Lajikkeen viljely keskittyy luoteisen välimeren kuumaan ympäristöön tumman Grenache Noirin tavoin. Arvostettu vaalea lajike se on Etelä-Rhonessa. Lajikkeen Ranskan viljelyala vuonna 2009 oli kunnioitettava 4976 ha. Lajikkeen merkitys on vakaasti vähentynyt Ranskassa ja vuonna se oli vasta Ranskan 9:ksi viljellyin vaalea lajike. Espanjassa lajikkeen viljelyala vuonna 2008 oli 2100 ha. Lajike on sallittu myös Riojassa vaikkakin vähinten viljeltynä vaaleana lajikkeena. Lajike esiintyy myös Kroatiassa ja Pohjois-Makedoniassa sekä Euroopan ulkopuolella Kaliforniassa ja Etelä-Afrikassa. Ensimmäisen vuosikymmenen lopussa lajikkeen Kalifornian viljelyala oi 108 ha ja Etelä-Afrikassa 46 ha. Lajike on saanut hieman puhtia Rhonen lajikkeisiin kohdistuneesta innostuksesta. Kaliforniassa viljelmät keskittyvän keskirannikoin eteläosan Santa Ynez -laaksoon.

Historiallisesti suositulla lajikkeella riittää synonyymejä: Alicant Belyi, Alicante Blanca, Belon, Bernacha Blanca, Feher Grenache, Garnacho Blanco, Garnatxa Blanca, Gkrenas Mplan, Grenash Beli, Grenash Belyi Granash Bjal, Lladoner Blanca, Rool Grenache, Silla Blanc ja Sillina Lanc.

Monesti sekoiteluonteen vuoksi Nautiskelijan rypäleluokitus Grenache Blancia sisältäville sekoiteviineille on Rhonen vaalea sekoite tai Midin vaalea sekoite.

Lajikeviinien laatupotentiaali positiivisesti    ERITTÄIN HYVÄ.

Arvioidut Grenache Blanc −lajikeviinit.

Sivu päivitetty 20.10.2021.