Nautiskelijalla vaalea VERDICCHIO lukeutuu Keski-Italian vaaleaan sekoitteeseen. Lajike yhdistetään etenkin Marchen lääniin sekä sen lähiympäristöön. Lajike on kuitenkin todennäköisesti peräisin Venetossa, josta se on matkustanut Marcheen kun ruton tyhjentämiä alueita uudelleenasutettiin. Verdicchio-nimellä lajikkeesta alkaa esiintyä kirjallisuusmainintoja 1500-luvulla. Sitä ennen lajike nimettiin Trebbianoksi. Tärkeimmät Veneton ja Lombardian Trebbiano-johdannaiset nimet Verdicchiolle ovat TREBBIANO DI SOAVE sekä TREBBIANO DI LUGANA.

Vuonna 2000 Italian viljelyala Verdicchio-nimellä oli 3561 hehtaaria, pääosin Umbriassa. Tunnetuin on lajikeviini Verdicchio dei Castelli di Jesi. Muualla lajike esiintyy yleensä sekoitteissa. Lajikkeen esiintymisalueen voi sanoa olevat Latium-Marche-linjalta pohjoiseen Venetoon, Lombardiaan sekä Trentinoon. Vuonna 2000 Verdicchion viljelyala oli Trebbiano di Soave –nimellä oli 1802 hehtaaria. Soaven ja Luganan viineissä Garganega
Rypäle on homeherkkä, mitä kuluttaja huomaa helposti viineissä kostean syksyn jälkeen. Homeongelmia korostaa rypäleiden suhteellisen myöhäinen kypsyminen. Viinien tunnuspiirteenä on korkea happopitoisuus. Happojen tasapainottaminen on tärkeää ja sitä auttaa valitsevien erittäin korkeiden hehtaarisatojen alentaminen sekä viinien laatuun panostaminen massakäsittelyn asemesta. Katkeroaineet muodostuvat nykyviineissä helposti ongelmallisesti, mutta toisaalta italialaiset arvostavat niitä happojen ohella. Viinit ovat korostavat maaperää ja Umbrian viineissä korostuu usein kivimäinen maaperä. Viinit ovat lähes värittömiä.

Aromeiltaan rypäle on suhteellisen neutraali. Runsaat hapot ja suhteellisen neutraalit aromit ovat kuohuviinin raaka-aineelta edellytettävät ominaisuudet, eikä lajiketta ole jätetty hyödyntämättä spumantin tuotannossa. Aromeissa löytyy yleensä kirpeää omenaa/päärynää sekä kukkaista yrttimäisyyttä. Nuoruuden hedelmäisyys tekee viinit hyvin nuorena juotavaksi, tosin sävykkyys ja pyöreys hyötyvät laatuviineissä parin kolmen vuoden säilytyksestä ja parhaimmat viinit säilyvät muutaman vuoden pitempäänkin.

Italiassa suhteellisen laajalle levinneenä ja vanhana lajikkeena Verdicchiolla riittää helposti aitoon Trebbianoon sekoittuen: Angelica, Boschera, Boschera Bianca, Lugana, Pevarise, Peverenda, Pfefferer, Pfeffertraube, Pievana, Terbiana, Trebbiano di Lonigo, Trebbiano di Verona, Trebbiano Nostrano, Trebbiano Valtenesi, Trebbiano Verde, Turbiana, Turbiano, Turviana, Verdetto, Verdicchio Giallo, Verdicchio Marchigiano, Verdicchio Peloso, Verdicchio Verde ja Verdone.

Nautiskelijalla Verdicchio sisältyy Keski-Italian vaalean sekoitteen lisäksi myös Veneton vaaleaan sekoitteeseen, tosin rypälecocktailissa lajike ei esiinny Verdicchion nimellä.

Nautiskelijan arvioimat lajikeviinit.

Lajikeviinien laatupotentiaali    HYVÄ.

Sivu päivitetty 20.1.2016.