Italian Veneton soavet ovat vasta 1990-luvun lopulta saaneet olla puhtaita lajikeviinejä, mutta yhä edelleen valtaosa on sekoitteita. Veneton vaalean sekoitteen ominaisuudet määrittää
Garganega, jota pitää Soavessa olla vähintään 70 prosenttia. Yleensä loppu on
Trebbiano di Soavea eli Verdicchio Biancoa, mutta yhä useammin pyöreyttä ja suuntuntumaa haetaan Chardonnaysta ja mahdollisesti Pinot Blancista. Alueviineissä lajikkeiden yhdistäminen, ja etenkin
kansainvälisten vaaleiden lajikkeiden käyttäminen, on käytännössä vapaata. Yleensä lajikekoostumus ei ole selvitettävissäkään etiketistä vallitsevan markkinointitavan mukaisesti.
Kansainväliset lajikkeet korostavat tavaraa, tosin yleensä leikkaavat happoja. Venetossa on myös siirrytty lisääntyvästi kansainvälisten markkinoiden arvostamaan hedelmäiseen ja kypsään tyyliin, mikä vähentää automaattisesti hapokkuutta ja etenkin aikaisemmin tunnusomaista pistävyyttä. Halpoja Soave-viinejä onkin nimitetty puhekielessä "Suovedeksi" niiden erittäin happaman perusolemuksen perusteella. Kun sadot pienennetään laatuviinien tasolle on lisäarvoa tuottava
tammittaminen myös mahdollista, jolloin tulee
maustemaisuutta ja pähkinöitä.
Mikäli Veneton valkoviinin lajikkeita ei ole ilmoitettu edes markkinointimateriaalissa, on Nautiskelijan rypäleenä oletusarvoisesti Veneton vaalea sekoite, jonka ominaisuudet kuitenkin suurimmalta osin siis määrittää Garganega.
Viinien hedelmän aromit ovat yleensä
päärynä- ja omenalinjalla laadukkaimmissa viineissä pienoisella eksotiikalla sitrusten lisäksi. Kukkaiset ja yrttimäiset aromit kuuluvat kuvaan. Etenkin jälkimaussa on monesti katkeroaineita laadukkaimpien viinien maanperän lisäksi. Viinit on tarkoitettu nuorena juotavaksi. Osittain kuivatuista rypäleistä valmistetut välimakeat/makeat appassimento- ja recioto-viinit säilyvät hieman pitempään. Nykyään venetolaisetkin pehmentävät helposti viinejään muodikkaasti jäännössokerilla, etenkin vientimarkkinoilla.
Katso Veneton Garganega-vetoisten
sekoiteviinienarviot.
Puhtaita
Garganega-viinejä löytyy reilusti vähemmän.
Sekoiteviinien laatupotentiaali ERITTÄIN HYVÄ.
Sivu päivitetty 2.5.2016.