Italian Veneton soavet ovat vasta 1990-luvun lopulta saaneet olla puhtaita lajikeviinejä, mutta yhä edelleen valtaosa on sekoitteita. Veneton vaalean sekoitteen ominaisuudet määrittää Garganega, jota pitää Soavessa olla vähintään 70 prosenttia. Yleensä loppu on Trebbiano di Soavea eli Verdicchio Biancoa, mutta yhä useammin pyöreyttä ja suuntuntumaa haetaan Chardonnaysta ja mahdollisesti Pinot Blancista. Alueviineissä lajikkeiden yhdistäminen, ja etenkin kansainvälisten vaaleiden lajikkeiden käyttäminen, on käytännössä vapaata. Yleensä lajikekoostumus ei ole selvitettävissäkään etiketistä vallitsevan markkinointitavan mukaisesti.

Kansainväliset lajikkeet korostavat tavaraa, tosin yleensä leikkaavat happoja. Venetossa on myös siirrytty lisääntyvästi kansainvälisten markkinoiden arvostamaan hedelmäiseen ja kypsään tyyliin, mikä vähentää automaattisesti hapokkuutta ja etenkin aikaisemmin tunnusomaista pistävyyttä. Halpoja Soave-viinejä onkin nimitetty puhekielessä "Suovedeksi" niiden erittäin happaman perusolemuksen perusteella. Kun sadot pienennetään laatuviinien tasolle on lisäarvoa tuottava tammittaminen myös mahdollista, jolloin tulee maustemaisuutta ja pähkinöitä.

Mikäli Veneton valkoviinin lajikkeita ei ole ilmoitettu edes markkinointimateriaalissa, on Nautiskelijan rypäleenä oletusarvoisesti Veneton vaalea sekoite, jonka ominaisuudet kuitenkin suurimmalta osin siis määrittää Garganega.

Viinien hedelmän aromit ovat yleensä päärynä- ja omenalinjalla laadukkaimmissa viineissä pienoisella eksotiikalla sitrusten lisäksi. Kukkaiset ja yrttimäiset aromit kuuluvat kuvaan. Etenkin jälkimaussa on monesti katkeroaineita laadukkaimpien viinien maanperän lisäksi. Viinit on tarkoitettu nuorena juotavaksi. Osittain kuivatuista rypäleistä valmistetut välimakeat/makeat appassimento- ja recioto-viinit säilyvät hieman pitempään. Nykyään venetolaisetkin pehmentävät helposti viinejään muodikkaasti jäännössokerilla, etenkin vientimarkkinoilla.

Katso Veneton Garganega-vetoisten sekoiteviinienarviot.
Puhtaita Garganega-viinejä löytyy reilusti vähemmän.

Sekoiteviinien laatupotentiaali    ERITTÄIN HYVÄ.

Sivu päivitetty 2.5.2016.