Tumma kreikkalainen Moschomavro tai Moscho Mavro- käännettynä tumma Muskat - on Pohjois-Kreikan Makedonian alueen kuriositeetti. Rypäleen ominaisuuksia on vähän tietoa saatavilla ja pääasiassa se esiintyy viineissä täydennelajikkeena. Rypäleen sanotaan toimivan parhaiten roseeviineissä. Rypäleen alkuperä on tutkittu geenitekniikalla, etenkin nimi viittaa Muscat-ryhmän lajikkeisiin. Rypäleen vanhemmat ovat edelleen arvoitus, mutta pois on saatu suljettua Muscat of Hamburg ja jaloin Muscat Blanc à Petit Grains tai kreikkalaisittain Moschato Aspro.

Hapokkaita rypäleitä tuottava rypäle satoisa. Terttujen rypäleet ovat suhteellisen suuria ja sokeripitoisia. Rypäleellä on Muscat-ryhmän lajikkeiden homeherkkyyttä. Viinien aromit muistuttavat katkeroainemaisen kukkamaisen ruusumaiselta aromikkuudeltaan monia Muscat-ryhmän lajikkeiden viinejä. Aromit muistuttavat tummia katkeroainemaisia marjoja ja metsämarjoja ovat yleensä paahtuneita ja hillomaisia. Katkeroaineet ovat selviä, tosin viinien väri on suhteellisen kevyt, joten ne sopivat täydentämään monia Kreikan voimakastanniinisia lajikkeita, etunenässä Xynomavro. Rypäle soveltuu (mahdollisimman) nuorena juotaviin viineihin.

Makedonian paikallislajikkeen synonyymejä ovat Moscho Mavro, Moschato Mavro, Moschogaltso ja Xinogaltso.

Viinien laatupotentiaali    TYYDYTTÄVÄ.

Sivu tehty 20.1.2022.