Tumma Muscat Hamburg tai genetiivillä Muscat of Hamburg ei kuulu Muscat-ryhmän lajikkeiden eliittiin. Lajike on (ollut) suosittu syötävä rypäle. Tumman lajikkeen pääavu onkin ollut lähinnä visuaalinen punaviinin värin antamisessa normaalisti vaaleille Muskatelli-viineille. Hamburg oli Victorian ajan Englannin suosittu kasvihuonerypäle, jolloin viileässä Britanniassa pystyttiin nauttimaan tuoreita eksoottisia hedelmiä. Terttu kestää hyvin kuljetusta ja se ollut suosittu pöytärypäle Ranskassa, Kreikassa ja itäisessä Keski-Euroopassa sekä Australiassa. Vasta vuosituhannen vaihteessa pystyttiin geenitekniikalla varmistamaan lajikkeen vanhemmat. Hampurin Muskatelli on Muscat of Alexandrian ja tumman Schiava Grossan luonnollinen risteytymä. Risteytyksen vanhemmat ovat olleet todennäköisesti kotoisin Italiassa, vaikka konkreettinen yhtyminen tapahtuikin Englannissa. Lajikkeen voi luokitella englantilaiseksi.

1800-luvun puolivälin Englannissa näiden kahden rypäleen nimet olivat White Muscat ja Black Hamburg. Englantiin rypäleen toi herra nimeltä Seward Snow ja hän ilmoitti että köynnös syntyi kun Black Hamburgin kukkanen pölytettin White Muscatin siitepölyllä. Viinimaailmassa poikkeuksellisesta hän tiesi oikein lajikkeen vanhemmat. Rypäleet viralliseksi nimeksi tulikin Snow's Black Hamburgh. Jaloin href="/Sana.aspx?id=23">Muscat-ryhmän lajike vaalea Muscat Blanc ja Petit Grains on siis Tumman hampurilaisen isovanhempi. Sekä Alexandrian Muskatilla ja Schiava Grossa on edelleen viljelmillä laaja jälkikasvu muiden lajikkeiden avittamana. Hampurilaista on käytetty laajasti jalostustoiminnassa, etenkin hybrideissä rypäleellisen ja kukkamaisen mutkattomuuden aikaansaamiseksi viineihin. Viinit olivat aikaisemmin oletusarvoisesti selvästi makeita.

Kaliforniassa Black Muscatin viljelyala oli vuonna 2009 102 ha, ensimerkin omaisesti. Siellä lajiketta käytetään käytännössä vain viinituotannossa, kun haetaan tummaa väriä ja makeita imeliä piirteitä korostaa parfyymisuutta ja kukkamaisuutta. Viinit ovat mahdollisimman nuorina ja suuntuntuma on lähinnä kyvyt. Tällä reseptillä saadaan aikaiseksi kosiskelevan mutkattomia mietoja viinejä. Imelät ja ruusumaisen parfyymiset aromit korostuvat jo itse rypäleissä, joten syksyllä tarhoilla on muitakin rypälettä himoitsevia kuin ihminen. Jotta viiniin saadaan identifioitavia ominaispiirteitä, pitkä ne kerätä erittäin kypsiä. Merkittävä viinirypäle Hampurin Muskatti ei ole vaan kestävyyden ja matalien happojen sekä kukkamaisen imelien piirteiden avittama kosiskelevuus.

Muscat Hamburgin synonyymejä ovat Black Muscat, Moscatel Negro, Muscat of Hamburg, Moscatel de Hamburgo, Hamburg Musque sekä Italiassa Moscato Nero, Moscato Nero d'Acqui, Moscato d'Amburgo ja Zibibbo Nero. Suomalaiset voivat kutsua tätä lähinnä syötäväksi tarkoitettua rypälettä samantapaisilla Hampurin kaupunkiin viittavilla nimillä Tumma hampurilainen tai Hampurin Muskatelli. Italiassa Malvasia Nera voi tarkoittaa harhaanjohtavasti Hampurin Muskatellia.

Nautiskelijan viiniarvioiden tietokannassa ei erikseen ole mainintaa Muscat-viinien mahdollisesta tummasta väristä ja Hampurin Muskatit ja yleensä tummat Muskatelli-viinit ovat harvinaisia. Italialaisia on useampia tummia Muscat-ryhmään luettavia lajikkeita.

Mahdollisten ei-kuivien lajikeviinien laatupotentiaali    KESKINKERTAINEN.

Sivu tehty 20.1.2022.