Tarrango on A. J. Antcliffin Australiassa vuonna 1965 kehittämä ja kymmenen vuotta myöhemmin markkinoille tuotu Portugalin Touriga Nacionalin sekä rusinarypäle Sultanan risteytys. Tavoitteena oli jalostaa kohtuutanniininen, hapokas sekä hitaasti kuuman Australian aavikoilla kypsyvä aromaattinen lajike, joka olisi australialaisten beaujolais eli hedelmäinen, kevyt ja mahdollisimman nuorena juotava viini. Lajikkeen suurimmaksi ongelmaksi muodostui liian hidas kypsyminen myös aavikoilla. Lajike toimii lähinnä kuuman Murray-Darlingin keinokastelluilla viljelmillä. Köynnökset vaativat paljon vettä.

Lajikkeesta valmistetut viinit eivät ole saaneet mainetta laadusta. Viinit on juotava mahdollisimman nuorina. Aromeissa on yleensä marjaisuutta ja kukkamaisuutta mausteisuuden lisäksi. Suomessa hyvin edustettu Brown Brothers lähinnä jaksaa pitää lajikelippua yllä. Tarrango viini oli kuitenkin pitkään Brown Brothersin Iso-Britanniassa myydyistä viineistä suosituin, mikä on taannut kirjallisuusmainintoja.

Lajike ei ole matkannut Australian keinokastelujen alueiden ulkopuolelle ja sielläkin elinkelpoisuuden osoittaminen on ollut haastavaa. Vuonna 2006 lajikkeen Australian viljelyala oli 172 hehtaaria ja kaksi vuotta myöhemmin 102 hehtaaria.

A. J. Antcliffin Etelä-Australian Merbeinin tutkimuslaitoksella kehittämiä muita lajikkeita olivat rusinoita varten Carina ja Merbein Seedless sekä valkoviineihin Tulillah (Macabeo x Sultana), Goyura (Muscat d'Alexandrie x Sultana) ja Taminga. Näitäkään harva jää kaipaamaan.

Viinien laatupotentiaali    KESKINKERTAINEN.

Sivu päivitetty 31.1.2016.