Italian Trebbiano-ryhmän vaalea lajike TREBBIANO SPOLETINO on hiljattain sukupuuttoon kuolemiselta pelastettu Umbrian lajike. Cantina Novelli pelasti lajikkeen 00-vuosikymmen alussa tuottamalta pistokkaita 600 vanhasta, osittain 100-vuotiaista, köynnöksistä. Nautiskelijan käsityksen mukaan lajikkeen arvostuksen pääsyy asiantuntijoiden, mukaan lukien Jancis Robinson – selittyy suurimmalta osin sen harvinaisuuden perusteella. Toisen vuosikymmen puolivälin rypäleen viljelyala oli noin 230 hehtaaria. Viinien laadun suhteen Trebbiano Spoletino luetaan Trebbiano-ryhmän lajikkeiden kärkipäähän.

Trebbiano Spoletino lajikkeen ensimmäinen kirjallinen maininta on vuodelta 1878. Tämän perusteella luontaisen risteytymän oletetaan tapahtuneen Umbriassa 1800-luvun alkupuolella. Trebbiano Spoletinolla ja naapuriläänin Abruzzin lajikkeella Trebbiano d’Abruzzo on todennäköisesti jonkinasteinen sukulaisuussuhde.

Trebbiano-ryhmän sisällä Spoletino edustaa kypsyy myöhempää ja tuottaa sokeripitoisempia rypäleitä kuin ilman reilujen happopitoisuuden tippumista. Katkeroaineita rypäleissä riittää. Suuntuntuma on yleensä selvän keskitäyteläinen, monesti pyöreähkö sekä maanläheinen. Lajike on suhteellisen aromikas monesti kypsän eksoottisen hedelmäisillä ja sävykkään kukkamaisilla aromeilla. Katkeroaineita riittää. Hieman – mutta ei kuitenkaan selvän – epätyypillisiä piirteitä italialaisittain mutta nykyisten arvostusten mukaisia ominaisuuksia. Tämä puolestaan selittänee rypäleen nykyisen arvostuksen elpymistä sukupuuton partaalta.

Apenniinien vuoristossa Umbriassa on hyötyä hyvästä hallankestävyydestä. Spoletinon vähäinen vaikkakin lisääntyvän viljely on keskittynyt Perugian maakuntaan keskuksina kunnat Bevagna, Castel Ritaldi, Giano, Gualdo Cattaneo, Montefalco, Spoleto sekä Trevi. Muillakin Umbrian aluilla viljellään Spoletinoa, mutta yleensä se tapahtuu Trebbino Toscanon varjossa.

Trebbiano Spoletinon synonyymejä ovat Trebbiano di Avezzano sekä Trebbiano di Spoleto tai lyhyemmin virallisen nimen pelkkä jälkiosa Spoletino. Yleensä lajike esiintyy muiden Trebbiano-ryhmän lajikkeiden tapaan sekoitteissa, vaikka lajikeviinit eivät ole harvinaisia. Spoletino kuuluu (Nautiskelijalla) Keski-Italian vaaleaan sekoitteeseen.

Nautiskelijan arvioimat Umbrian Trebbiano-viinit ovat harvinaisia.
Niistä on muuta kautta tarkistettava tarkempi lajike samoin kuin Keski-Italian vaaleassa sekoitteessa.

Lajikeviinien laatupotentiaali    HYVÄ.


Sivu tehty 10.11.2017.