Vaalea TREBBIANO GIALLO kuuluu Trebbiano-ryhmän lajikkeisiin. Sen pääviljelyale viinintuotannossa Rooman ympäristön Lazion lääni. Historiallisesti lajiketta voi sanoa hyödynnetty suuren Rooman viinijanon tyydyttämiseen. Ensimmäinen kirjallinen maininta Trebbiano Giallosta (suomennettuna Keltaisesta Trebbianosta) on vuodelta 1825. Myöhemmin Modenan balsamiviinietikan perusviinin tuotannossa käytetty TREBBIANO DI SPAGNA identifioitiin samaksi lajikkeeksi. Modenassa rypäleestä ei kuitenkaan tuoteta viiniä. Lazion (Latiumin) lisäksi lajike on yllättäen Lombardian DOP-alue Garda Colli Montevanin eräs lajike.

Vuonna tämän työhevoslajikkeen viinintuotannon viljelyala Italiassa, ja tarkemmin pääasiassa Laziossa, oli 4262 hehtaaria. Lazion Castelli Romani ja Colli Albani ovat maineikkaimmat viljelyalueet, mutta sitä löytyy monista Keski-Italian viineistä. Lajikeviinit ovat suhteellisen harvinaisia, joten (Nautiskelijalla) Trebbiano Giallo esiintyy pääasiassa Keski-Italian vaaleassa sekoitteessa.

Trebbiano-ryhmän lajikkeeksi Giallo kypsyy suhteellisen aikaisin ja sillä on volyymituotannossa edellyttävä hyvän härmäsienten vastustuskyky. Viinit ovat suhteellisen neutraaleja ja helposti maaläheisiä eikä tyylikkyyttä kannata niistä odottaa. Rypäleen pääkäyttökohde on kuitenkin makean balsamiviinietikan tuotanto.

Trebbiano Giallo synonyymejä ovat (harhaanjohtava) Greco di Velletri, (Castelli Romanin) Trebbiano dei Castelli, (Modenan) Trebbiano di Spagna ja Trebbiano Giallo di Velletri.

Harvinaisten lajikeviinien laatupotentiaali    TYYDYTTÄVÄ.

Sivu tehty 10.11.2017.