Vaalea Malvazija Istarska on erittäin todennäköisesti peräisin Adrianmeren pohjukasta ja todennäköisimmin nimensä mukaisesti Istrian niemimaalta, mistä puolestaan tulee myös rypäleen kansainvälinen nimi. Suomeksi rypäleen nimi olisi kätevästi Istrian Malvasia. Malvasia Istarska on Kroatian toiseksi viljellyin lajike Grasevinan alias Welschrieslingin jälkeen. Kroatian lajikkeen viljelyala vuonna 2009 oli 3410 hehtaaria, joka oli rypäleiden viljelyalasta 10,5 %. Naapurimaa Italian nykyisen rajan toisella puolella Istarskan tai paikalliselta nimeltä Malvasia Istrianan viljelyala oli 466 hehtaaria. Geneettistä samankaltaisuutta rypäleellä on Malvasia di Liparin ja Malvasia Bianca Lungan sekä tumman Malvasia Nera di Brindisin kanssa. Istarskaa pidetään lupaavana Malvasia-ryhmän lajikkeena.

Malvazija Istarska on erittäin todennäköisesti satoja vuosia vanha lajike. Elinvoimainen ja suhteellisen runsassatoinen köynnös on suhteellisen helppo viljeltävä. Se sopeutuu eri kasvuympäristöihin, mutta laadukkaimmat viinit tuottaa suhteellisen niukkaravinteinen maaperä. Rypäleet kypsyvät suhteellisen myöhään mutta lämmin kasvuympäristö ei saa olla liian kuuma koska rypäleet ovat suhteellisen matalahappoisia. Katkeroaineet tosin antavat viineihin kirpeyttä ja kirpeämpien hedelmien aromeja.. Sokeria rypäleisiin kertyy korkeaan potentiaaliseen etanolipitoisuuteen asti. Viinit sopivat tammitukseen ja viinien tyylivaihtelu voi olla kuluttajan kannalta ongelmallisen reilua. Lajikeviinit ovat arvostettuja.

Malvazija Istarskan synonyymejä ovat Istarska Malvazija, Malvasia del Carso, Malvasia Friulana, Malvasia Istriana, Malvazija lstarska Bljela, Malvezije lstarska Bljela ja Polijsakica Drnovk (Polijšakica Drnovk). Istrian Malvasian kuten muiden Malvasia-ryhmän lajikkeiden yleisnimi viiniarvioiden tietokannassa on Malvasia. Tarkempi lajike pitää selvittää tekstin ja maan perusteella.

Viinien laatupotentiaali    ERITTÄIN HYVÄ.

Sivu tehty 22.8.2018.