Tumma lajike Malvasia Nera di Brindisi tai toiselta nimeltään Malvasia Nera di Lecce on peräisin erittäin todennäköisesti Apuliasta. Brindisin ja Leccen luultiin olevan eri lajikkeita, mutta geenitekniikalla ne on osoitettu samaksi lajikkeeksi. Myös Italian rypäletilastoissa ne olivat eri lajikkeita. Malvasia Nera di Brindisi on vaalean Malvasia Bianca di Lungan sekä tumman Negroamaron luontainen risteytymä. Lajiketta hyödynnetään apupartnerina Negroamaro-viineissä, mutta siitä valmistetaan myös alueviinitasoisia lajikeviinejä. Rypäle sopii hyvin roseiden valmistukseen. Vanhempiensa ja pääviljelyalueen perusteella rypäleen synnyinkoti on erittäin todennäköisesti Apuliassa. Brindisi ja Lecce ovat Apulian provinsseja.

Malvasia Nera di Brindisin alias Malvasia Nera di Leccen yhteenlaskettu viljelyala vuonna 2000 oli yhteensä 2907 hehtaaria. Rypälettä viljellään Apulian lisäksi Calabriassa ja Toscanassa. Se on toinen eteläisen Italian tumma Malvasia-lajike Malvasia Nera di Basilicatan kanssa. Lajikkeet muistuttavat toisiaan. Sitä sekoitetaan sekä punaviineissä että roseissa Negroamaron ja Susumaniellon kanssa. Brindisi-viineissä on hieman aromaattisuutta mutta ei runsaasti. Viineissä on monesti imelyyttä sekä pölymäistä maanläheisyyttä.

Rypäleen synonyymejä ovat Malvasia Negra, Malvasia Nera, Nera di Bari, Malvasia Nera di Bitonto, Malvasia Nera di Lecce, Malvasia Nera di Trani, Malvasia Niura. Eteläisessä Italiassa pelkkä Malvasia Nera ilman lisämääreitä voi viitata sekä Malvasia Nera di Brindisiin että Malvasia Nera di Basilicataan.

Viinien laatupotentiaali    TYYDYTTÄVÄ.

Sivu tehty 22.8.2017.