Vaalea Malvasia Bianca Lunga on laajasti Toscanassa viljelty a href="/Sana.aspx?id=19">Malvasia-ryhmän lajike. Toscanalaiset omivat lajikkeen nimellä Malvasia Toscana tai vielä suppeammalle alueelle nimettynä Malvasia del Chianti. Suhteellisen vanha lajike on kuitenkin erittäin todennäköisesti peräisin Adrianmeren pohjukasta. Italian lisäksi laajempia rypäleviljelmiä on Kroatiassa. Kroatiassa lajikkeen nimi on Vitovska ja Kreikassa Pavlos. Lisäksi Malvasia Bianca on kroatialaisen Vitovskan toinen vanhempi. Malvasia Bianca Lunga on myös toisen Malvasia-ryhmän lajikkeen apulialaisen tumman Malvasia Nera di Brindisin toinen vanhempi.

Vuoden 2000 Italian lajikkeen viljelyala oli 4741 hehtaaria. Kroatian rannikkoseudulle keskittyvä viljelyala oli puolestaan vuonna 2009 yli 500 hehtaaria, puolitoista prosenttia maan viiniköynnösalasta. Rypäleet kypsyvät suhteellisen myöhään ja köynnös on melko homeherkkä, joten kasvuympäristön pitää olla lämmin ja suhteellisen kuiva.

Lajikkeen merkitystä Toscanassa ja etenkin Chiantin seudulla on korostanut se, että se kuului vaalea lajikkeena paroni Bettino Ricasolin kehittämään Chianti-viinien sekoitereseptiin. Chianteissa tuli vasta vuonna 2006 voimaan kielto käyttää laadullisesti ongelmallisia vaaleita lajikkeita Sangiovesea pehmentämässä. Rypäle on sallittu Veneton joillakin alueilla samoin kuin etelän Apuliassa. Adrianmeren ympäristöä kauemmaksi rypäle ei ole matkustanut.

Lajikkeen viljelyä edistää rypäleiden suhteellisen neutraali luonne, mutta puolestaan suhteellisen korkean sokeripitoisuuden korostama etanoli ja pyöreys. Suuntuntuma on keskitäyteläinen/melko täyteläinen. Viinit sopivat hyvin kuivaamiseen ja tammitukseen sekä etenkin sekoitteisiin. Rypäleet ovat suhteellisen matalahappoisia. Mietoja lajikeviinejä rypäleestä ei yleensä kannata valmistaa. Toscanalaiset ovat laajasti hyödyntäneet rypälettä kuivatuista rypäleistä valmistettujen makeiden vinsanto-viinien tuotannossa. Suhteellisen neutraaleja viinejä, mutta samalla tavaraa ja suuntuntumaa korostava hyötyy tammituksesta ja kuivattamisesta ja muista vastaavista valmistustekniikoista. Tammi, sokeri ja suhteellisen korkea alkoholipitoisuus antavat viineille ikääntymispotentiaalia.

Vanhalla Malvasia Bianca Lungalla riittää synonyymejä Adrianmeren ympäristössä: Krizol, Malvasia Bianca, Malvasia Blanca Siciliana, Malvasia Bianca Toscana, Malvasia del Chianti, Malvasia dl Arezzo, Malvasia di Brolio, Malvasia di San Nicandro, Malvasia Lunga, MalvasiaToscana, Malvasia Verace, Maraškin, Maraština, Mareština, Menuetta, Pavlost, Prosecco Nostrano di Conegliano, Racina du Monacu Bianca, Rukatact,Tundulillu Blanco ja Višana. Prosecco Nostrano synonyymi on haarhaanjohtava eikä lajikkeella ole mitään tekemistä varsinaisen Proseccon alias Gleran kanssa.

Kuivien viinien laatupotentiaali    TYYDYTTÄVÄ.
Reagoi positiivisesti makeuteen ja tammeen.

Sivu tehty 22.8.2017.